AMSTERDAM - De voormalige ploegarts Geert Leinders heeft een centrale rol gespeeld bij het gebruik van verboden middelen bij de Raboploeg.

De Amerikaan Levi Leipheimer, oud-renner van het Nederlandse team, heeft dat verklaard tegenover de Amerikaanse antidopingorganisatie USADA, zo blijkt uit de ongecensureerde versie van zijn verklaring die NRC Handelsblad heeft ingezien.

Leipheimer verklaarde onder ede dat hij in zijn Rabo-jaren (2002-2004) "doorging met het gebruik van epo."

Volgens hem gebeurde dat onder supervisie van Leinders. "Ik werd bij het gebruik geholpen door Rabobank-teamdokter Geert Leinders, van wie ik epo kocht."

De Belgische arts, verklaarde Leipheimer, "verzorgde het dopingprogramma" bij de Raboploeg.

Leinders, die in oktober het veld moest ruimen bij Team Sky, spreekt de verklaring van de Amerikaan tegen. “Ik heb als ploegdokter nooit gebruik gemaakt van producten of methodes die op de dopinglijst staan.”

Transfusies

NRC berichtte al in november dat de Oostenrijkse justitie over harde aanwijzingen zou beschikken dat de voormalig Raborenners Michael Boogerd en Thomas Dekker in Oostenrijk verboden bloedtransfusies ondergingen.

NRC meldt dat de Raborenner met wie Leipheimer volgens het USADA-rapport over epogebruik sprak de Deen Michael Rasmussen is.

Boogerd bevestigt dat hij de Oostenrijkse dopingdealer Stefan Matschiner heeft ontmoet en dat hij ''een of twee keer'' betalingen aan hem heeft verricht. Die zouden zijn geweest voor vitamines.