DEN HAAG - FC Zwolle lonkt naar de zeventiende plaats die in mei recht geeft op deelname aan de nacompetitie. Na 27 van de 34 competitiewedstrijden heeft de hekkensluiter de concurrentie achterhaald. Door het gelijkspel bij ADO Den Haag (1-1) kwam de ploeg vrijdagavond op gelijke hoogte met Volendam.

Dat heeft zondag nog de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht tegoed, maar heeft in vergelijking met FC Zwolle een minder doelsaldo. ADO Den Haag slaagde niet in de opzet de degradatiezorgen definitief achter zich te laten. De thuisclub wist de voorgaande twee wedstrijden (tegen Vitesse en RBC) niet te scoren. Dat is niet zo vreemd, omdat spits Platvoet in de tien competitiewedstrijden die hij speelde, geen enkele keer scoorde. Hij moest zich nog voor de rust wegens een blessure laten vervangen door Simons.

Spreekkoren

Het Haagse legioen begon al vroeg in de wedstrijd met spreekkoren voor hun beider concurrent Hofstede, die door de clubleiding echter al is afgedankt. Hofstede is de man die in oktober in Zwolle (2-1) wél twee keer scoorde.

Trainer Schoenmaker hamerde vrijdag op een vroege openingstreffer, die het moreel zou opkrikken. Dat doelpunt kwam er ook, al na een kwartier, maar viel niet aan de gewenste kant. Roelofsen zaaide onrust in de Haagse verdediging en de Zwolse topscorer Takak maakte alweer zijn achtste doelpunt.

Volop strijd

De Zwolse voorsprong was niet onverdiend, want de bezoekers uit Overijssel groeven zich geenszins in op de eigen helft, wat Schoenmaker had verwacht. Zijn collega Spijkerman heeft na de winterstop zijn elftal behoorlijk aan het voetballen gekregen; er wordt ten minste volop strijd geleverd en dat maakt onvermoede krachten los binnen de ploeg die zich eerder al met degradatie leek te hebben verzoend. Ondanks de aangekondigde grote schoonmaak - tien spelers, onder wie vijf uit de basis van vrijdagavond, keren volgend seizoen niet terug bij de club - blijft FC Zwolle knokken voor het hoogst haalbare.

Cruciaal

De mentale opsteker voor ADO Den Haag kwam kort voor de rust alsnog op een cruciaal moment. De topscorer aan Haagse zijde, Van der Gun, liep de bal na een voorzet van Stroeve over de lijn. Het was zijn zesde treffer.

In de tweede helft regeerde de angst, beide ploegen durfden geen grote risico's te nemen en hielden consequent meer spelers achter dan voor de bal. Daardoor strandde de wedstrijd in obligaat geschuif op het middenveld. Pas in de slotfase ontstond de eerste echte kans, maar de inzet van Takak werd gestuit door De Vries. Geen van beide ploegen mocht echter aanspraak maken op de volle winst.