AMSTERDAM - Zwemster Ranomi Kromowidjojo is gekroond tot sportvrouw van het jaar.

Op het NOC*NSF-sportgala kreeg ze meer stemmen dan wielrenster Marianne Vos, zeilster Marit Bouwmeester en dressuuramazone Adelinde Cornelissen.

Kromowidjojo won op de Spelen in Londen de 50 en 100 meter vrije slag. Ook vorig jaar mocht ze de prijs in ontvangst nemen.

Het verschil tussen Kromowidjojo en de nummer twee bedroeg maar 2,5 procent van de stemmen. Kromowidjojo had ook het liefst met Vos de prijs gedeeld. ''Als het aan mij had gelegen, hadden we hier samen gestaan'', zei de winnares tegen Vos.

Kromowidjojo wilde in haar speech alleen maar haar coach Jacco Verhaeren bedanken. ''Je was er voor mij toen het wel en niet goed ging. Ik ben je daar zo dankbaar voor."

"Je bent niet de coach van het jaar, maar de coach van het leven'', sprak ze tot Verhaeren. Deze maakte onlangs bekend dat hij zich bij de KNZB volledig gaat toeleggen op de functie van technisch directeur.

Sportman


Epke Zonderland is gekozen tot sportman van het jaar.

De turner kreeg de voorkeur boven windsurfer Dorian van Rijsselberghe en schaatser Stefan Groothuis.

Zonderland won deze zomer in Londen olympisch goud op het onderdeel rekstok. Het is al de derde keer dat Zonderland de prijs krijgt. Dat gebeurde eerder in 2009 en 2011.

"Het was een heel bijzonder jaar. Zonder mijn familie en het begeleidingsteam had ik dit niet kunnen bereiken."

Sportcoach


Daniël Knibbeler is gekozen tot coach van het jaar.

De coach van turner Epke Zonderland kreeg de voorkeur boven hockeycoach Max Caldas en zwemcoach Jacco Verhaeren.

"Een ongelofelijke eer. Dit is niet te geloven", zei Knibbeler.

Sportploeg


De Nederlandse hockeysters werden gekozen tot sportploeg van het jaar. De andere genomineerden waren de estafettezwemsters en de estafettemannen 4x100 meter sprint.

De hockeysters pakten in Londen de olympische titel. Maartje Paumen nam namens de rest van het team de onderscheiding in ontvangst.

''Het was misschien heel vanzelfsprekend dat we onze titel zouden prolongeren. Maar bij de Champions Trophy werden we derde. Daarna zijn we heel hard gaan werken en hebben we ons doel bereikt'', aldus Paumen.

Gehandicapte sporter


Marlou van Rhijn werd beste gehandicapte sporter van het jaar. De atlete won tijdens de Paralympics in Londen de 200 meter sprint.

Talent

Laura Smulders mocht de prijs van talent van het jaar in ontvangst nemen. De BMX'ster won brons op de Olympische Spelen.

Smulders kreeg bij de verkiezing meer stemmen dan atleet Tim Dekker en motorcrosser Jeffrey Herlings. Ze was niet in de RAI aanwezig, maar sprak vanuit Californië haar dankwoord uit. ''Dit is super leuk natuurlijk'', aldus de sportster.

Oeuvreprijs

Anky van Grunsven heeft de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs gewonnen.

Om de allergrootste sportlegendes uit de Nederlandse geschiedenis te eren, werd in 2004 deze oeuvreprijs onder de naam van Blankers-Koen in het leven geroepen.

De Brabantse amazone was behoorlijk verrast door de onderscheiding. Ze acht de kans wel groot dat ze op het hoogste niveau stopt.

''Ik heb nog wel een paard op stal staan, maar die is nu weer geblesseerd. We moeten kijken hoe het gaat. Als het niet meer lukt is het ook goed voor mij. Maar als het gaat lopen, word ik misschien weer enthousiast. Het is nog even afwachten.''