AMSTERDAM - De internationale wielerunie UCI is serieus in gesprek met de Tsjechische miljardair Zdenek Bakala over een nieuwe opzet van de wielerkalender.

Bakala, de grote investeerder achter Omega Pharma-QuickStep, en zijn zakenpartners willen een andere competitie opzetten dan nu het geval is.

Met deze 'wielervariant van de Champions League' zou de wielersport interessanter worden voor de televisie en meer fans kunnen bereiken.

De UCI maakte dinsdag bekend een intentieverklaring met Bakala te hebben ondertekend om de nieuwe opzet verder te ontwikkelen, maar gaat nu eerst nog in gesprek met de teams en wedstrijdorganisatoren over de plannen.

Daarover is nog geen overeenstemming bereikt, bevestigt de UCI dinsdag.

Tien vierdaagse GP's

Jonathan Price, een zakenpartner van Bakala, legt tegenover Cyclingnews de plannen voor de zogenoemde World Series Cycling uit.

Naast de drie grote rondes (Tour de France, Giro d'Italia en Vuelta) en zes eendaagse klassiekers (Milaan-San Remo, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Amstel Gold Race, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije) zouden er tien nieuwe vierdaagse Grand Prix-wedstrijden moeten komen.

Alle vierdaagse GP's bestaan uit een sprintetappe, een bergetappe, een etappe voor aanvallers en een tijdrit, waarvan vijf keer een individuele en vijf keer een ploegentijdrit.

Aan het eind van de competitie kan een klassementswinnaar en een beste ploeg van het seizoen gekroond worden. Onduidelijk is per wanneer de nieuwe competitie ingevoerd moet worden. Bakala repte eerder van 2016.