KUALA LUMPUR - Michel Platini heeft zich dinsdag opnieuw krachtig verzet tegen invoering van technische hulpmiddelen in het voetbal.

De voorzitter van de Europese bond vindt de systemen voor doellijnbewaking, die de wereldbond FIFA momenteel uitprobeert bij het WK voor clubteams, veel te duur.

''Het kost vijftig miljoen euro om doellijntechnologie de komende vijf jaar te introduceren in de nationale en Europese competities", zei hij bij een persbijeenkomst in de Maleisische stad Kuala Lumpur.

"Dan geef ik liever vijftig miljoen euro uit aan de ontwikkeling van het voetbal vanaf de basis'', aldus Platini. De voormalig Franse topvoetballer blijf voorstander van de oude methode om lijnrechters op de achterlijn te plaatsen.

''Als die een meter van het doel staat en een goede bril op heeft, ziet hij echt wel of de bal wel of niet over de lijn is. Als je het zo bekijkt is vijftig miljoen euro veel geld voor misschien een of twee twijfelgoals per jaar.''

De scheidsrechters hebben bij het WK voor clubteams de beschikking over twee systemen. Hawkeye werkt evenals in het tennis met zes tot acht camera's die de baan van de bal volgen. GoalRef werkt met magnetische velden.

Overeenkomst

Platini sloot in Kuala Lumpur namens de UEFA een samenwerkingsovereenkomst met de Aziatische voetbalbond AFC. De Europese voetbalbond gaat Azië helpen met opleiden, het geven van training, technische ontwikkeling en scheidsrechters.

"Op de gebieden van marketing en vrouwenvoetbal lopen ze in Azië op Europa voor. Daar kunnen wij weer van profiteren", verklaarde Platini het samenwerkingsverband.