Plichtmatige zege op Groningen van slordig Ajax

AMSTERDAM - Het was allemaal heel plichtmatig wat Ajax zaterdag liet zien tegen FC Groningen, maar wel genoeg om weer een overwinning te boeken.

De slordige ploeg van trainer Frank de Boer mocht blij zijn dat de noorderlingen de vele foutjes onbestraft lieten: 2-0. Ajax blijft zo dicht op de top van de eredivisie zitten. 

De Amsterdammers boekten weliswaar de vijfde competitiezege op rij, maar deden dat met heel wat minder overtuiging dan bijvoorbeeld vorige week tegen PSV (3-1). Het elftal van De Boer speelde vier dagen na de afstraffing in de Champions League bij Real Madrid slap en ongeconcentreerd.

Het resulteerde in veel balverlies en knullige fouten. Het was dat Groningen dit niet afstraften, anders had het heel wat minder kunnen aflopen voor de thuisclub.

Buitenboys

Na de indrukwekkende minuut stilte voor Richard Nieuwenhuizen, bijgewoond door het bestuur van Buitenboys, kwam het eerste gevaar van Groningen. Oluwafemi Ajilore schoof de bal naast het doel van Kenneth Vermeer.

Ajax kreeg na dertien minuten een uitgelezen mogelijkheid om de score te openen. Scheidsrechter Richard Liesveld wees naar de stip nadat Virgil van Dijk, ogenschijnlijk buiten het strafschopgebied, Derk Boerrigter onderuit had getikt. Siem de Jong stuitte van elf meter echter op doelman Luciano da Silva en schoot de rebound wild over het doel.

Boerrigter

Ajax kon maar weinig kansen afdwingen tegen Groningen, dat loerde op de counter. Viktor Fischer en Danny Hoesen, de jonge smaakmakers tegen PSV, bleven onzichtbaar en ook Christian Eriksen kon zijn stempel niet drukken op het spel.

Het was die andere aanvaller, Derk Boerrigter, die kort voor rust dan toch de score opende. Hoesen legde de bal keurig terug op de rechtsbuiten, die uit de draai raak schoot (1-0).

Ongeconcentreerd

De Amsterdammers maakten ook na rust een ongeconcentreerde indruk, maar trokken de wedstrijd wel al snel naar zich toe. Liesveld wees in de 52e minuut opnieuw naar de stip toen Kees Kwakman even aan de arm van De Jong ging hangen.

Lasse Schöne, de vervanger van de geblesseerde Christian Poulsen, wist Luciano vervolgens wel te passeren: 2-0.

Debutant Lucas Andersen schoot in de slotfase nog op de paal.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie