AZ wint ook niet van Willem II, ADO en PEC in evenwicht

ALKMAAR - AZ moet zich serieus zorgen gaan maken. De fletse 0-0 thuis tegen hekkensluiter Willem II was het zesde duel op rij waarin niet werd gewonnen.

AZ wilde aantonen dat de lage klassering niet in overeenstemming is met de kwaliteiten. Willem II en volgende week ook PEC Zwolle zijn serieuze degradatiekandidaten, maar van dat plakkaat wensen de Alkmaarders zich nadrukkelijk te distantiëren.

De volle buit met zes punten was dringend gewenst, met ook nog een thuiswedstrijd tegen FC Twente voor de winterstop op het programma.

Tegen Willem II had AZ ook van begin af aan het initiatief. Doelman David Meul werd lange tijd echter amper getest. Wat de Belg moest doen, deed hij goed.

De keeper kon zich niet beklagen toen Adam Maher twee keer dicht bij de openingstreffer was. De eerste poging ging voorlangs, bij het hakje stond de doelman op zijn plek. Ook een schot van Jozy Altidore werd gekeerd.

Giliano Wijnaldum

De ruimte die AZ vooral aan de rechterkant met de uitblinkende verdediger Giliano Wijnaldum kreeg, werd onvoldoende benut. De Tilburgers kregen op slag van rust de eerste mogelijkheid, Aurelien Joachim kopte na een voorzet van Virgil Misidjan over.

Direct na de rust gooiden de bezoekers even de schroom van zich af. De net ingevallen Kees van Buuren knalde voorlangs, een schot van Danny Guyt werd gepareerd door doelman Esteban.

Overtuigingskracht

Spoedig werd AZ weer de toonaangevende ploeg, maar het ontbrak aan overtuigingskracht om werkelijk het verschil te kunnen maken. Ook de ingebrachte Steven Berghuis en Erik Falkenburg waren niet bij machte het kwakkelende elftal op sleeptouw te nemen.

Dragende spelers als Maher en Altidore deelden in de malaise. Het gemis aan creativiteit van bijvoorbeeld Maarten Martens doet zich steeds nadrukkelijker voelen.

Door de remise blijft AZ twaalfde. Willem II doet door het punt de laatste plaats over aan Roda JC, dat zondag tegen sc Heerenveen speelt.

NUwerk

Tip de redactie