ROME - Het Europees olympisch comité EOC heeft zaterdag ingestemd met het invoeren van 'Europese Spelen'.

Eén keer in de vier jaar zal er zo'n evenement worden georganiseerd waar vijftien olympische- en twee niet-olympische sporten op het programma staan.

De Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe fungeert in 2015 als de eerste gastheer, zo maakte de EOC bekend.

Het voorstel kreeg een ruime meerderheid van stemmen. Toch is er behoorlijk wat weerstand tegen het idee, omdat bij verschillende belangrijke sporten de kalender al overvol is.

Gesprekken

De sporten boogschieten, badminton, boksen, kanovaren, schermen, handbal, judo, rugby sevens, schieten, taekwondo, tafeltennis, triatlon en volleybal zijn in elk geval van de partij in Bakoe. Met de Europese gymnastiekbond zijn nog gesprekken gaande.

Welke niet-olympische sporten welkom zijn is nog niet besloten.

De grootste uitdaging lijkt het binnenhalen van trekpleisters als atletiek en zwemmen. De Europese atletiekbond laat weten betrokkenheid bij de Spelen in 2015 uit te sluiten, maar houdt de deur voor volgende edities open.

In 2015 is in augustus een WK atletiek, terwijl de wereldkampioenschappen zwemmen dat jaar in juli worden gehouden.

Zevenduizend

Waarschijnlijk doen er zo'n zevenduizend atleten mee aan de eerste editie. De precieze data van het toernooi moeten nog worden bepaald.

"Deze eerste Spelen worden een belangrijke test voor een groter evenement in 2019", liet EOC-preses Patrick Hickey vrijdag al weten. "Mijn plan is dat die Spelen in sommige sporten een kwalificatiemoment worden voor de Olympische Spelen."