SHANGHAI - Shorttracker Niels Kerstholt heeft zaterdag bij wereldbekerwedstrijden in Shanghai beslag gelegd op de derde plaats op de 1000 meter.

De Nederlander kwam in de finale als derde over de streep, achter de Zuid-Koreaanse winnaar Yoon-Gy Kwak en de Chinees Wenhao Liang.

Zijn sterke optreden leverde Kerstholt ook een nominatie op voor de Winterspelen van Sotsji. Voor de 500 meter had hij al een nominatie op zak.

In de finale schaatste Kerstholt alert voorin. Achter wereldkampioen Yoon-Gy Kwak verdedigde hij de tweede positie. In de laatste bocht werd hij echter aangevallen door de Chinees Wenhao Liang en de Zuid-Koreaan Byeong-Jun Kim.

Kerstholt kon de Koreaan van zich afhouden, maar moest Liang voor zich dulden.

Ook Sjinkie Knegt verzekerde zich van een nominatie op de 1000 meter. Hij werd laatste in de B-finale op de 1000 meter.

Estafette

Op de estafette kwalificeerden de mannen zich voor de finale, nadat ze in de halve eindstrijd alleen Zuid-Korea voor zich moesten dulden.

Na een derde van de race struikelde Christiaan Bökkerink bij de wissel over de benen van wereldkampioen Yoon-Gy Kwak.

Het deerde het Oranjekwartet nauwelijks. Kerstholt, Knegt, Freek van der Wart en Bökkerink bleven rustig, reden het gat dicht en mengden zich opnieuw in het gevecht.

De shorttrackvrouwen liepen de A-finale mis, omdat ze in de halve eindstrijd als vierde eindigden.

Van der Wart

Van der Wart greep naast een nominatie. De Zuid-Hollander eindigde in de B-finale van de 1500 meter als derde, waar een tweede plaats noodzakelijk was.

Op dezelfde afstand was Christiaan Bökkerink in zijn halve finale de hele race rond de derde of vierde plaats te vinden.

De twintigjarige shorttracker passeerde als vierde de streep, maar werd door de scheidsrechter uit de uitslag geschrapt. Bökkerink eindigde daardoor slechts als 21e.

Ter Mors

Jorien ter Mors leek haar vierde opeenvolgende finale op de 1500 meter binnen te schaatsen. De Twentse passeerde als tweede de streep, achter klassementsleider Suk Hee Shim.

De jury oordeelde echter anders en bestrafte Ter Mors met een penalty. Daardoor eindigde ze slechts als twintigste.