HOOFDDORP - Michel Mulder is zaterdag bij de Essent ISU World Cup in het Japanse Nagano tweede geworden op de 500 meter. 

De rijder van Team Beslist.nl dook met een tijd van 34.95 voor de tweede keer dit seizoen - bij de NK afstanden in Heerenveen klokte hij 34.96 - onder de 35 seconden op de kortste sprintafstand.

Vooralsnog is hij de enige Nederlander die dit deze jaargang überhaupt lukte.

Genoeg voor de zege was de snelle tijd van Mulder niet. Pekka Koskela, die tijdens de eerste wereldbekerwedstrijden in Heerenveen nog geblesseerd raakte, was oppermachtig.

De 34.64 van de Fin was ruim voldoende voor de zege en betekende bovendien een evenaring van het baarecord van thuisrijder Joji Kato. De Amerikaan Tucker Fredricks maakte het podium in 35.10 compleet, terwijl Dmitry Lobkov uit Rusland daar in 35.16 net naast viel. Regerend olympisch kampioen Tae-Bum Mo werd in 35.18 vijfde.

Smeekens

Jan Smeekens, eerder in Heerenveen nog knap tweede en derde op de 500 meter, moest in Nagano in 35.23 genoegen nemen met de zevende plaats. Hein Otterspeer legde beslag op plek negen (35.26), terwijl de vierde en laatste Nederlandse deelnemer in de A-groep, Ronald Mulder, zestiende werd in 35.47. Eerder op de dag eindigde Jesper Hospes in 35.73 als zesde in de B-groep.

In het wereldbekerklassement gaat Koskela vooralsnog aan de leiding met tweehonderd punten. Kato bezet de tweede plaats met een achterstand van vijf punten op de Fin.

Smeekens is op de derde plaats de beste Nederlander (190 punten). Michel Mulder klimt dankzij zijn tweede plaats in Nagano naar de zesde positie met 131 punten.