HOOFDDORP - Lotte van Beek is voor de tweede keer dit seizoen als derde geëindigd op de 1000 meter bij de Essent ISU World Cup.

Na haar podiumplaats tijdens de eerste wereldbekerwedstrijd in Heerenveen, reed ze zaterdag ook in Nagano sterk (1.16.15).

De derde plaats was echter wel het hoogst haalbare voor de rijdster van Team Van Veen. Christine Nesbitt en met name Heather Richardson waren een stuk sneller.

De Amerikaanse ging in 1.15.24 met de zege aan de haal, terwijl de Canadese zich met een tijd van 1.15.45 deels revancheerde voor haar zwakke optreden in Heerenveen (tiende).

Olga Fatkulina greep met de vierde tijd (1.16.24) net naast een podiumplaats. Ook Marrit Leenstra voltooide haar race in die tijd, maar bleek een fractie van een seconde langzamer en werd zodoende vijfde.

Van Riessen

Laurine van Riessen moest in 1.17.10 genoegen nemen met plek acht, terwijl Margot Boer als dertiende eindigde in 1.17.41. Anice Das stelde teleur en werd nu negentiende. Met haar tijd van 1.18.29 was ze alleen Anastasia Bucsis uit Canada te snel af.

Richardson gaat dankzij haar tweede zege op een rij overtuigend aan de leiding in het wereldbekerklassement op de 1000 meter.

Vooralsnog verzamelde ze tweehonderd punten. Lotte van Beek (140) klimt naar de tweede plek, voor Leenstra die 110 punten heeft. Nesbitt zit haar op de hielen met 108 punten.

500 meter

Eerder op de dag eindigde Thijsje Oenema als vijfde op de 500 meter. Voorafgaand aan de laatste twee ritten had de winnares op de kortste sprintafstand bij de NK afstanden nog de snelste tijd gereden (38.33), maar een podiumplek zat er toch niet in.

Oenema was daarmee de enige Nederlandse in de top tien in Japan. Leenstra volgde op een twaalfde plaats in 38.63. Van Riessen klokte een tijd van 38.73 en werd daarmee veertiende.

Boer, de nummer twee bij de NK, werd teleurstellend vijftiende in 38.81. De 39.14 van Das was goed voor een achttiende plaats.

Sang-Hwa Lee

Sang-Hwa Lee heeft de goede lijn doorgetrokken die ze bij de eerste wereldbekerwedstrijd van dit seizoen in Heerenveen in had gezet. Won de Zuid-Koreaanse in Thialf al beide 500 meters, ook in Nagano was ze de snelste. Haar tijd van 37.63 betekende bovendien een verbetering van het baanrecord.

Thuisrijdster Nao Kodaira legde beslag op plaats twee in 37.96, voor Heather Richardson. De Amerikaanse klokte een tijd van 38.01 en completeerde daarmee het podium. Jenny Wolf, die haar baanrecord verloor, viel daar net naast. De Duitse werd vierde in 38.29.

Lee gaat door haar derde zege op rij afgetekend aan de leiding in het algemeen klassement. De regerend olympisch kampioene verzamelde vooralsnog driehonderd punten.

Richardson staat met 230 punten op de tweede plaats, voor Kodaira (186). Boer is met 91 punten de beste Nederlandse.

Lees alles over de World Cup in Nagano op NUsport