HOOFDDORP - Bij de Essent ISU World Cup in Nagano komt Kjeld Nuis niet op de 500 meter in actie. De sprinter is niet helemaal fit. Nuis rijdt de 1000 meter wel.

Nuis' coach in Japan, Sicco Janmaat, legt uit: "Hij kwam wat verkouden hier aan. Hij is dus niet honderd procent fit, maar de 1000 meter is heel belangrijk voor hem. Die wil hij daarom rijden."

"De 500 meter is minder belangrijk en daarom laat hij die schieten. Hij heeft ook al veel wedstrijden gereden." Jesper Hospes vervangt Kjeld Nuis en start in de B-divisie.

In de A-groep komt Jan Smeekens op de 500 meter voor heren in de laatste rit op het ijs tegen de Japanner Joji Kato. Eerder op die afstand rijdt Hein Otterspeer in de vijfde rit tegen Dmitry Lobkov uit Rusland.

Michel Mulder treft in de rit ervoor de Fin Markus Puolakka en zijn broer, Ronald Mulder, mag in de rit daarvoor op het ijs tegen Tucker Fredricks uit de Verenigde Staten.

Nederlands onderonsje

Nuis start dus wel op de 1000 meter. Daar maakt hij samen met Pim Schipper van de negende rit een Nederlands onderonsje. In de achtste rit verschijnt Otterspeer aan de start en hij neemt het op tegen Aleksey Yesin.

In de B-divisie rijdt Michel Mulder de 1000 meter. Omdat Sjoerd de Vries niet aanwezig is in Japan en ook de reserves Rhian Ket en Stefan Groothuis niet naar Azië zijn afgereisd blijft er één Nederlandse startplek onbenut.

Dames

Bij de dames treffen Marrit Leenstra en Thijsje Oenema elkaar in de derde rit van de 500 meter. In de vierde rit rijdt Anice Das tegen de Japanse Maki Tsuji. Daarna komt Laurine van Riessen aan de start in haar race tegen Miyako Sumiyoshi. In de achtste rit rijdt Margot Boer als laatste Nederlandse tegen de Russische Olga Fatkulina.

Op de 1000 meter is Boer de eerste Nederlandse die het ijs op moet. Ze rijdt tegen Sumiyoshi. In de vierde rit treft Das de Canadese Anastasia Bucsis. De andere drie Nederlandse rijdsters vormen het sluitstuk van de kilometer.

In de negende en op een na laatste rit rijden Leenstra en Van Riessen tegen elkaar. Lotte van Beek rijdt als laatste tegen de Amerikaanse Heather Richardson.