LAUSANNE - Het Europees kampioenschap voetbal van 2020 wordt gespeeld in verschillende grote steden in Europa.

Dat heeft de Europese voetbalbond UEFA donderdag bekendgemaakt. De voetbalbond bestaat in 2020 zestig jaar. In 2016 is het EK in Frankrijk. Bij dat toernooi doen voor het eerst 24 landen mee.

Om hoeveel en welke steden het gaat, weet de UEFA nog niet. Volgens secretaris-generaal Gianni Infantino wordt pas in de lente van 2014 duidelijk wat de speelsteden zullen zijn.

Alleen Turkije sprak zich uit tegen de opzet. Dat land had zelf een oogje op de organisatie van het EK van 2020.

Infantino benadrukte op de persconferentie in Lausanne dat de nieuwe opzet alleen geldt voor het EK van 2020, vanwege de zestigjarige verjaardag van de bond.

Omdat het eerste EK in 1960 was en het toernooi om de vier jaar wordt gehouden, kon zoiets niet bij het vijftigjarig bestaan van de bond, aldus Infantino.

Het plan werd na het EK van dit jaar gelanceerd door UEFA-voorzitter Michel Platini. De Franse oud-topvoetballer gaf destijds aan dat verspreiding over meerdere landen kostentechnisch gezien ook interessant zou zijn.

''Waarom zouden we een of twee landen verplichten om tien stadions te bouwen? Als we kiezen voor steden door heel Europa hebben we maar één stadion per stad of land nodig. Het zou een stuk makkelijker en goedkoper worden.''

Hij gaf toen al aan dat het voor de fans waarschijnlijk wel een duurdere aangelegenheid zou kunnen worden, vooral vanwege grotere afstanden tussen de speelsteden.