HOOFDDORP - De Nederlandse IJshockeybond accepteert niet dat de sport geen geld meer krijgt van sportkoepel NOC*NSF. In een brief die de bond donderdag naar Papendal heeft verstuurd, verzoekt de NIJB het standpunt te herzien en alsnog subsidie toe te wijzen aan het ijshockey.

Voorzitter Ruud Vreeman betoogt dat NOC*NSF met twee maten meet, omdat de subsidie voor ijshockey compleet wegvalt, terwijl andere vergelijkbare sporten wel financiële ondersteuning krijgen.

''Als ik zie dat de vrouwenvolleybalploeg, die 22e staat op de wereldranglijst, maar liefst vijf ton krijgt en wij helemaal niets, dan begrijp ik niet waar NOC*NSF mee bezig is. De volleybalsters staan op de wereldranglijst ongeveer net zo hoog als wij.''

"Wij misgunnen de volleybalsters hun half miljoen absoluut niet, we vinden het alleen onbegrijpelijk dat NOC*NSF bij die ploeg wel 'prestatiepotentie' ziet en bij ons niet."

Top acht

De vergelijking die de ijshockeybond trekt met de damesvolleybalploeg gaat niet in zijn geheel op. De volleybalsters wonnen in 2007 de World League, werden in 2009 tweede op het EK, eindigden bij de beste tien landen op het WK van 2010 en haalden het meest recent de kwartfinale op het EK in 2011.

Daarmee toont de ploeg ondanks de 22ste plaats op de mondiale ranglijst aan dicht bij de top acht-ambitie van het NOC*NSF te liggen.

Tickets

Volgens de ijshockeybond lonkt er echter voor de Oranje ijshockeyers ook een mooie toekomst. "Het Nederlands ijshockeyteam heeft onlangs het Pre Olympisch Kwalificatietoernooi gewonnen en speelt binnenkort tegen de nummers tien, vijftien en zestien van de wereld om een ticket voor de Spelen."

"Oranje stijgt op de wereldranglijst, maar zou nog grotere stappen kunnen maken met wat financiële steun. Er speelt momenteel een handvol jonge Nederlandse ijshockeyers in Noord-Amerika. Eén van die talenten heeft onlangs meegedaan aan een trainingskamp van een gerenommeerd NHL-team."

"Maar we hebben niet eens genoeg geld om een ticket voor die jongens te betalen zodat ze voor Oranje kunnen spelen."