AMSTERDAM - Wielercoach Rick Crawford heeft toegegeven Levi Leipheimer aan epo te hebben geholpen. Dat bekende de Amerikaan tegenover Velonews.

Crawford voorzag de renner in 2000 en 2001, toen hij voor US Postal reed, van doping. Leipheimer verhuisde na 2001 naar de Rabobankploeg.

Leipheimer gaf in een verklaring in het Usada-rapport over Lance Armstrong zijn dopinggebruik toe. De Amerikaan verklaarde ook in zijn Rabo-periode verboden middelen te hebben gebruikt. Hij kreeg een schorsing van zes maanden opgelegd.

Gevolgen

Als gevolg van de verjaring van de feiten kan Crawford niet meer gestraft worden. "Ik ben niet trots op wat ik heb gedaan en verwacht niet dat mensen het begrijpen. Ik probeer alleen nu het juiste te doen en neem daarom de volledige verantwoordelijkheid op mij. Ik respecteer de gevolgen van mijn acties."

De coach, die eerder Lance Armstrong begeleidde in zijn jonge jaren als triatleet, werkte met meer Amerikaanse profrenners. Onder hen Tom Danielson, die eveneens het gebruik van doping toegaf en net als Leipheimer voor zes maanden werd geschorst. Crawford ontkent echter Danielson van epo te hebben voorzien.

Crawford was vorig jaar nog werkzaam als verzorger van de opleidingsploeg van wielerformatie Garmin-Sharp. Hij werkt momenteel op de universiteit van Colorado.