MELBOURNE - De Nederlandse hockeymannen hebben op eenvoudige wijze de halve finale van de Champions Trophy bereikt. In Melbourne werd Nieuw-Zeeland met 2-0 verslagen.

In de halve eindstrijd ontmoet Oranje zaterdag Pakistan, waar Nederland eerder in het toernooi al met 3-1 van won.

De Aziatische formatie bereikte de laatste vier door te stunten tegen olympisch en wereldkampioen Duitsland: 2-1. De Duitsers waren met een jonge en onervaren ploeg afgereisd naar Melbourne.

Nieuw-Zeeland zorgde tegen Nederland voor het eerste gevaar door al snel een strafcorner te krijgen, maar Oranje trok daarna meteen het initiatief naar zich toe, creëerde een paar kansen en versierde eveneens een strafcorner.

De openingstreffer viel in de dertiende minuut. Invaller Glenn Schuurman verdiende een strafcorner, die door Jeroen Hertzberger in het doel werd gepusht.

Vijf minuten later kwam Nederland goed weg toen Simon Child de bal voor het intikken had, maar hopeloos miste. Ondanks kansen voor beide ploegen bleven doelpunten daarna lange tijd uit.

Schitterende assist

Een kleine tien minuten na de pauze besliste de formatie van bondscoach Paul van Ass het duel. Sander de Wijn zorgde voor de schitterende assist en Billy Bakker schoot keurig raak.

De 'Kiwi’s' waren vervolgens niet bij machte om Oranje nog serieus onder druk te zetten. De beste kansen waren zelfs voor Nederland.