HOOFDDORP - Het beoogde commerciële tennisteam 'Team NL' voert momenteel gesprekken met twee potentiële sponsoren. Robin Haase, Igor Sijsling, Thiemo de Bakker, Kiki Bertens, Arantxa Rus en Richel Hogenkamp kwamen dinsdagavond voor het eerst met zijn allen bij elkaar.

"We praten met twee internationale partijen. In een eerder stadium zijn er al een nationale en een internationale sponsor afgehaakt", zegt sportmaketeer Martijn Kabbes, die vanuit zijn eigen bedrijf bij het team betrokken is, tegen NUsport.

De tennissers zijn allemaal positief over het plan, maar praten nog met initiatiefnemers Kabbes en tenniscoach Hugo Ekker over de voorwaarden. Het doel van 'Team NL' is om een half miljoen euro bij elkaar te brengen.

Onderbuik

Kabbes: "Maar misschien moet het wel meer zijn. Iedereen voelt in zijn onderbuik dat het een kans van slagen heeft. De bedrijven waar we mee praten zijn enthousiast, er is alleen nog geen succesvol voorbeeld van. Het is echt nieuw en dat is lastig."

Zilveren Kruis speelde als sponsor van het Davis Cup-team eind jaren negentig wel al met het idee om een commercieel team te starten, maar dat is nooit van de grond gekomen. Reaal Verzekeringen sponsorde eveneens vanuit de Davis Cup vier tennissers.

"Nu willen we echt als team fungeren. We moeten het ideaalplaatje zien te vinden. Ik vraag de tennissers naar de omstandigheden om hun vak optimaal uit te kunnen oefenen. Daar moeten we naartoe", aldus Ekker, die dit jaar weg moest bij de KNLTB als bondscoach van Jong Oranje.

Vier maanden

De onderlinge verschillen tussen de tennissers zijn groot. Haase stond dit jaar nog in de buurt van de top dertig en Rus presteerde al eerder goed op de Grand Slams. Bertens en Sijsling traden dit jaar pas toe tot de top honderd. De Bakker, die in 2010 nog veertigste stond, en Hogenkamp staan daar nog buiten.

"De ene speler heeft wat meer financiële reserves dan de ander", aldus Ekker, die ook nog aan Thomas Schoorel en Michaëlla Krajicek heeft gedacht. "Met Schoorel heb ik wel gesproken, maar die is er dit jaar even buiten gevallen. Hij zou later wel kunnen aansluiten. Krajicek is gewoon niet fit. Er zijn te veel onzekerheden en ze heeft ook haar thuisbasis in Tsjechië."

Ekker en Kabbes hopen voor de start van het nieuwe jaar een sponsor te hebben gevonden. Ekker geeft zichzelf tot april de tijd om het team van de grond te krijgen. "Ik geef mezelf ongeveer vier maanden, langer kan ik niet zonder werk hiermee bezig zijn. Voor die tijd moeten we toch wel echt serieuze respons krijgen. En anders ga ik als coach eventueel in het buitenland aan het werk."