LONDEN - De eerste derby tussen Chelsea en Arsenal op Europees niveau heeft geen winnaar opgeleverd. Het duel tussen de twee Engelse grootmachten in de kwartfinales van de Champions League eindigde woensdagavond in 1-1. Bij de return over twee weken heeft Arsenal het thuisvoordeel en het kostbare uitdoelpunt achter de hand. Real Madrid won in eigen huis met de nodige moeite van Monaco: 4-2.

In de Londense kraker op Stamford Bridge, dat met 'slechts' .000 toeschouwers al was uitverkocht, zorgde Bergkamp voor de Nederlandse inbreng. De oud-international, die kampt met vliegangst, speelde voor de eerste keer in ruim een jaar mee in een uitwedstrijd van Arsenal op Europees niveau.

Nederlanders

Bergkamp werd in de 72e minuut vervangen door Gilberto. Bij Chelsea zat verdediger Melchiot lang op de bank. Na de rode kaart voor Desailly (twee keer geel) mocht hij vanaf de 86e minuut nog even meedoen. De lichtgeblesseerde aanvaller Hasselbaink (Chelsea) bekeek het duel vanaf de tribune.

Arsenal was om verscheidene redenen de grote favoriet in de 157e derby. De Gunners wonnen dit seizoen al drie keer van de concurrent, steeds met 2-1. De ploeg van Wenger is bovendien in de Premier League al 29 opeenvolgende duels ongeslagen. Ruim vijf jaar geleden verloor Arsenal voor het laatst van Chelsea.

Gevaarlijk

In de beginfase domineerde Arsenal. Bergkamp, Pires en Campbell waren gevaarlijk in het strafschopgebied van Chelsea. Nadien kreeg de thuisclub meer vat op de wedstrijd. Arsenal kreeg geen tijd en ruimte meer om het bekende combinatiespel te etaleren. Chelsea trok zich bij balverlies terug op eigen helft en gaf weinig tot geen kansen weg.

Met een treffer van voormalig PSV-speler Gudjohnsen, die in de e minuut profiteerde van foutief ingrijpen van doelman Lehmann, brandde de wedstrijd pas echt goed los. Kort daarna maakte Pires gelijk met een trefzekere kopbal uit een voorzet van Cole, 1-1. Ondanks kansen aan beide kanten bleef het daarbij.

Eerherstel

In San Bernabeu ging Real Madrid op jacht naar eerherstel. Door nederlagen tegen Real Zaragoza, 2-3 in de Spaanse bekerfinale, en Atletico Bilbao, 2-4 in de competitie, was het aanzien van de 'Koninklijke' flink beschadigd. De rentree van goalgetter Ronaldo, die door een dijbeenblessure twee weken was uitgeschakeld, gaf de verbleekte sterrenploeg vooraf weer een beetje prestige terug.

Real Madrid was in de eerste helft veel aan de bal, maar Monaco werd geenszins weggespeeld. Toch had de thuisploeg voor de rust een voorsprong moeten nemen. Raul (kopbal over het doel), Ronaldo (kopbal naast) en Zidane (schot op de paal) lieten de beste kansen liggen. Twee minuten voor de rust toonde Monaco de defensieve kwetsbaarheid van Real aan. Uit een fortuinlijke aanval scoorde verdediger Squillari van dichtbij, 0-1.

Ontketend

Na de pauze speelde Real in een hoger tempo. Het offensief leidde snel tot de gelijkmaker. Verdediger Helguera scoorde, 1-1. Het vermoeide Monaco dreigde daarna onder de voet te worden gelopen door de ontketende Spanjaarden. Na de treffer van Zidane, in de rebound van een schot van Figo, versierde Ronaldo een strafschop bij verdediger Squillaci. Figo schoot de bal tegen de vuisten van doelman Roma, maar kon met het hoofd toch nog toeslaan, 3-1.

Met een karakteristieke actie bracht Ronaldo zelf 4-1 op zijn naam. Dankzij uitgerekend Morientes, gehuurd van Real Madrid, is de return over twee weken in Monaco geen formaliteit, 4-2.