MADRID - Ajax verwelkomde dinsdagavond na een kansloze nederlaag bij Real Madrid (4-1) een welkome meevaller. De club speelt na de winterstop verder in de Europa League omdat Borussia Dortmund niet verzaakte tegen Manchester City (1-0).

Ajax eindigde daardoor als derde in de zwaarste groep van de Champions League. Achter Borussia Dortmund en Real Madrid, maar voor de kampioen van Engeland. 

Vooraf hadden de Amsterdammers waarschijnlijk voor een dergelijk resultaat getekend. Ajax verraste echter met vier punten tegen Manchester City.

De formatie gaf Dortmund een keer redelijk partij en werd door Real Madrid tweemaal redelijk weggespeeld.

Trainer Frank de Boer vertelde in de aanloop naar het uitduel met de kampioen van Spanje maar weer eens dat Ajax lef moest tonen. Hij kreeg in het niet helemaal volgepakte Bernabeu echter al snel in de gaten dat het verschil tussen beide ploegen voor de zesde keer binnen drie jaar veel te groot was.

Veel te sterk

Wat Ajax ook probeerde, het kwam pas in het tweede deel van de tweede helft een beetje aan voetballen toe. Real Madrid was ook zonder basisspelers als Iker Casillas, Mesut Özil, Sergio Ramos en Xabi Alonso veel te sterk voor de nummer vier van de eredivisie.

Karim Benzema zag zijn treffer na zeven minuten nog wegens buitenspel afgekeurd en Fabio Coentrao raakte na elf minuten de paal.

Cristiano Ronaldo zette Real Madrid na dertien minuten wel op voorsprong. De Portugees werd goed bediend door Karim Benzema, die net wel of net niet buitenspel stond. Zo'n 5 seconden voor de openingstreffer verloor Siem de Jong in de buurt van het strafschopgebied van de thuisclub een duel van Luka Modric.

Geen schim

Real Madrid verstaat de kunst om na de balverlies van de tegenstander razendsnel toe te slaan, zo weten ze inmiddels ook in Amsterdam. Misschien verklaarde dat wel dat Ajax het eerste uur geen schim was van de ploeg die afgelopen zaterdag PSV verraste.

Natuurlijk laat Real Madrid zich niet vergelijken met de club uit Eindhoven. Maar Ajax miste ook overtuiging en branie in de hoofdstad van Spanje.

José Callejon zorgde na 28 minuten voor een prachtige 2-0. Misschien nog wel mooier dan de treffer was de assist van Modric, die de bal keurig over Niklas Moisander lepelde. Ajax moest na de 3-0 van Kaká na 48 minuten even vrezen voor een enorme afstraffing.

Real Madrid geloofde het echter wel, zeker na de 3-1 van Derk Boerrigter. Ajax kreeg daarna zelfs nog een paar kansjes op de achterstand te verkleinen.

Dat lukte niet, Callejon zorgde zelfs nog 4-1. Dat kon niet verhinderen dat Ajax als enige Nederlandse club overwintert in de Europa League.

Bescheiden feestje

Dortmund speelde tegen Manchester City immers opnieuw een sterke wedstrijd. De score had zelfs flink ruimer in het voordeel van de thuisploeg kunnen uitvallen. De Engelsen hadden weinig in te brengen en leken daar bovendien nauwelijks mee te zitten.

Zo kon de meegereisde Ajax-aanhang in Madrid toch nog een bescheiden feestje vieren.

Bekijk de samenvatting Real Madrid - Ajax

Bekijk de samenvatting Borussia Dortmund - Manchester City