LONDEN - De langgerekte kwalificatietraining op zaterdag voor de Grote Prijs in de Formule 1 behoort na twee slechte ervaringen alweer tot het verleden. De internationale automobielfederatie (FIA) liet woensdag weten dat met ingang van de Grand Prix van Bahrein, volgende week zondag, de oefensessie in twee delen wordt opgesplitst.

De voorkwalificatie begint om 13.00 uur lokale tijd, waarna een uur later de officiële kwalificatie aanvangt. Daarmee geeft de FIA gehoor aan de pittige kritiek van de zendgemachtigden die de trainingsraces op zaterdag veel te saai en veel te langdurig vonden.

Geen moeite

Bij de Grote Prijs van Australië en van Maleisië duurde de kwalificatietraining op zaterdag langer dan de Grand Prix een dag later. Coureurs deden weinig tot geen moeite om in het begin van de oefensessie al hard te rijden. In de gewijzigde opzet kunnen de tv-stations ervoor kiezen alleen het tweede deel van de training uit te zenden.

Vorig jaar bestond de kwalificatietraining in de Formule 1 ook uit twee oefensessies. Deze werden op vrijdag en zaterdag gehouden.