ARNHEM - De Nederlandse judobond JBN heeft dinsdag als eerste bond gereageerd op de nieuwe verdeling van de financiële middelen van sportkoepel NOC*NSF.

De judobond krijgt 25 procent meer geld, maar is desondanks niet tevreden.

''De JBN streeft naar een positie bij de beste acht judolanden ter wereld en drie medailles bij de Olympische Spelen", schrijft de bond in een communiqué.

"Om deze ambitie waar te kunnen maken is meer ondersteuning noodzakelijk dan nu is toegekend. Er wacht de judosport dus een levensgrote uitdaging om onze ambitie waar te maken.''

Sportkoepel NOC*NSF maakt later deze dinsdag de nieuwe verdeling van de gelden bekend. NOC*NSF had al bekendgemaakt vooral in te zetten op 'succesvolle sporten'.

Badminton

NOC*NSF neemt badmintontalenten hun olympische droom af. Zo reageert Badminton Nederland op de afwijzing door de sportkoepel van het investeringsplan voor het topbadminton.

''We hebben met verbijstering kennisgenomen van het besluit. Dit valt me rauw op het dak'', zegt voorzitter Clemens Wortel.

NOC*NSF schaart badminton niet bij de 'succesvolle sporten', die op de Olympische Spelen voor de medailles kunnen zorgen en daarom het meeste geld krijgen.

''NOC*NSF ziet te weinig perspectief in de prestatieontwikkeling in de komende 8 jaar. Hiermee wordt een streep gezet door ons topbadmintonbeleid.''

De badmintonbond wijst op de prestaties uit het verleden. ''Sinds de introductie van badminton tijdens de Olympische Spelen in 1992 hebben we veel sporters afgevaardigd met vele kwartfinaleplaatsen en een zilveren medaille in 2004 (Mia Audina) als hoogtepunt. We geloven in onze eigen plannen en gaan met grote passie verder.''

Rugby

De Nederlandse rugbybond (NRB) heeft ''dubbele gevoelens'' overgehouden aan de herverdeling. De sportkoepel ondersteunt het programma van de vrouwen die zich ten doel hebben gesteld in 2016 of 2020 een medaille te veroveren op de Olympische Spelen voor zeventallen.

Oranje bereikte afgelopen weekeinde tijdens de Women's Sevens World Series in Dubai de kwartfinales en bewees dus bij de top acht van de wereld te horen in deze discipline. NOC*NSF heeft echter geen geld meer over voor de mannen sevens en ook de programma's van de nationale vijftientallen moeten zich op termijn zelf bedruipen.

NRB-voorzitter Willem de Jong reageerde met gepaste tevredenheid. ''De vergroting van de bijdrage van het NOC*NSF is een erkenning van onze sport, waarvoor wij al jaren knokken. De ambitie is groot en hiermee kunnen we serieus de volgende stap maken.''