EINDHOVEN - In de vooralsnog vergeefse zoektocht naar vertrouwen en vorm stuit PSV donderdagavond in een nagenoeg uitverkocht Philips-stadion op het al eveneens kwakkelende Auxerre. Op weg naar het derde ticket voor de kwartfinale van de UEFA-beker binnen vier jaar kiest trainer Guus Hiddink voor een speelwijze die het risico op uitschakeling zoveel mogelijk uitsluit.

Na een serie teleurstellende resultaten in de nationale competitie wil de oefenmeester met zijn spelers terug naar de eenvoud van het spel. "Want juist als het allemaal niet zo lekker loopt, moet je geen rare dingen doen. Dan moet je gewoon je primaire taken uitvoeren en tactisch heel gedisciplineerd spelen. Zeker geen onnodige risico's nemen dus. Alleen dan komt het wel weer goed."

Op zoek naar een laatste reddingsboei voor een bijna verloren seizoen koos Hiddink de laatste dagen voor een harde aanpak. Zij die zich niet hielden aan de opdracht van de trainer konden rekenen op een fikse scheldkanonnade. Zo was onder meer rechtsback Colin tijdens de afsluitende training voor het duel met Auxerre slachtoffer van een tirade van Hiddink.

De verdediger stak tot ergernis van zijn hoofdtrainer in een partijspelletje de middenlijn over en moest het flink ontgelden. "Ik wil dat mijn verdedigers tegen Auxerre Italiaans verdedigen en geen onnodige risico's nemen", aldus Hiddink. "Dat moeten ze dan ook niet doen, want daar kan ik heel kwaad om worden. Er staat namelijk veel op het spel. En cijfermatig staan we er ook goed voor door dat eerdere gelijkspel van 1-1."

Auxerre begint aan de uitwedstrijd met de wetenschap dat het doelman Waterreus moet passeren. Trainer Guy Roux, die zijn ploeg de laatste tien duels slechts vier keer zag scoren, mist zijn beide spitsen. Topschutter Cissé is geblesseerd en Kalou zit tegen PSV een schorsing uit. Ook Tainio, goed voor het Franse doelpunt in de eerste ontmoeting, ontbreekt. Verdedigers Mexes en Radet zijn langdurig geblesseerd.

De resultaten van PSV tijdens Europese duels staan haaks op de recente prestaties van de Eindhovenaren in de nationale competitie. De laatste nederlaag van de Eindhovenaren in Europees verband dateert alweer uit eind september toen Deportivo la Coruna te sterk bleek. Daarna volgde een serie van zeven duels zonder nederlaag.

Hiddink kan tot zijn blijdschap weer beschikken over de van een enkelblessure herstelde Bouma. Rommedahl, Robben, Lucius, Vogel, Ooijer en Leandro ontbreken nog wel in de Eindhovense selectie. Van het de geblesseerde spelers heeft Rommedahl de training inmiddels weer hervat.

De Deen is mogelijk op tijd hersteld voor de kwartfinales van de UEFA-beker, die voor 8 en 14 april zijn uitgeschreven. PSV of Auxerre stuit dan waarschijnlijk op Newcastle United, de Engelse club die donderdag tegen Real Mallorca een voorsprong van 4-1 verdedigt.