AMSTERDAM – Christian Eriksen is van mening dat de Ajax-selectie over voldoende kwaliteit beschikt en de club in principe geen winterse aankopen hoeft te doen.

Ajax verloor afgelopen zomer vier basisspelers, maar Eriksen maakt zich geen zorgen. “Ja, het is hier altijd bouwen”, zegt de jonge Deen deze week in het NUsport-magazine.

“We hebben altijd een jonge ploeg. Dat is de filosofie en tot nu toe gaat het steeds goed. We zijn echt niet minder dan vorig seizoen. Als ’t zo blijft lopen als de laatste weken dan hoef je er niemand bij de halen in de winterstop, vind ik.”

In sommige wedstrijden, zoals afgelopen zaterdag tegen PSV, slaagt Ajax er tot Eriksens vreugde in om via combinatiespel de tegenstander de baas te zijn. “Dat is wel het mooiste: als je er voetballend doorheen kunt komen. Maar dan moet alles kloppen.”

Vuur

Wanneer die methode geen succes heeft, dan ontbreekt bij Ajax een speler die het over een andere boeg gooit. “Iemand die het vuurtje opstookt, hebben we nu niet echt, nee. Maar we kunnen ook zonder hen voor elkaar door het vuur gaan. Dat hebben we bewezen. Er wordt niet gescholden in de kleedkamer, maar iedereen weet van binnen wat er niet goed gaat.” 

Zelf zal hij nooit een ‘klootzakkie’ worden. “Dat zit niet in mijn spel en niet in mijn karakter.”

Eriksen wordt al tijden in verband gebracht met interesse van Europese topclubs. Daar houdt hij zich echter niet mee bezig. “Ik denk in het hier en nu. Ik ben niet toe aan iets nieuws, heb het hier naar mijn zin.”

Lees een uitgebreide reportage over Eriksen in het nieuwe NUsport-magazine.