MELBOURNE – De Nederlandse hockeymannen hebben dinsdag hun laatste groepsduel van de Champions Trophy gewonnen en zijn ongeslagen doorgedrongen tot de kwartfinale. In een spannende wedstrijd werd België met 5-4 verslagen.

Oranje treft donderdag in de kwartfinales Nieuw-Zeeland. 

De hockeyers belandde dinsdag in poule B op de eerste plaats dankzij meer gemaakte doelpunten dan Australië (acht tegen vijf).

Beide teams eindigden na drie duels op zeven punten en een doelsaldo van plus drie. De Nieuw-Zeelanders eindigde in groep A op de vierde plaats met één punt

Nederland domineerde tegen België de eerste helft, maar toch duurde het tot de 25ste minuut voordat Oranje op voorsprong kwam.

Jeroen Hertzberger – die niet in het veld stond bij de eerste twee Nederlandse strafcorners – pushte de derde poging (en zijn eerste) via een Belgische stick in het doel: 0-1.

Daarna ging het hard. Quirijn Caspers schoot enkele minuten later mooi raak na voorbereidend werk van Hertzberger (0-2) en op slag van rust schoot Tim Jenniskens de bal hoog in het doel uit de rebound van een door Wouter Jolie geslagen strafcorner: 0-3.

Doelpuntenstorm

De wedstrijd leek beslist, maar niets was minder waar. De Belgen kwamen in de tweede helft geweldig uit de startblokken en na vier minuten had Tom Boon met twee treffers de marge teruggebracht tot één: 2-3.  

In die spectaculaire fase van de wedstrijd liet ook Nederland van zich spreken. Robbert Kemperman sloeg de bal snoeihard en akelig precies langs de Belgische doelman: 2-4. Maar amper twee minuten later kwam het België van bondscoach Marc Lammers weer terug in de wedstrijd toen Alexander Hendrikx de bal uit een korte hoekslag strak in de kruising joeg: 3-4.

Daarna ging de doelpuntenstorm liggen en werd Oranje weer de baas op het veld. Dit overwicht leverde wat kansjes en een strafcorner op, maar ook onze zuiderburen kwamen er af en toe nog gevaarlijk uit, waardoor het duel spannend bleef.

Pas anderhalve minuut voor tijd viel dan eindelijk de beslissing toen Valentin Verga een strafbal benutte en er 5-3 van maakte. Dat de Belgen er in de allerlaatste seconden nog 5-4 van maakten, deed er niet meer toe.