LONDEN - Oud-toprenner Greg LeMond wil best de opvolger worden van Pat McQuaid als voorzitter van de internationale wielerfederatie UCI. Dat zei de 51-jarige Amerikaan maandag in de Franse krant Le Monde.

Later nuanceerde hij dat in Londen iets door te stellen dat hij als interim-preses beschikbaar is om naar een definitieve oplossing te zoeken.

De voormalig winnaar van de Tour is door de beweging Change Cycling Now naar voren geschoven.

Die groep, die in Londen een conferentie houdt, wil de door dopingzaken geplaagde wielersport hervormen. Volgens CCN moet McQuaid weg omdat hij reorganisaties in de weg staat. ''Als hij opstapt, wil ik graag helpen de noodzakelijke veranderingen in het wielrennen door te voeren'', zei LeMond. ''Maar ik ben er niet op uit voorzitter te worden. Ik ben geen politicus.''

In maart 2013 loopt de tweede termijn van de Ier af. LeMond, in het verleden fel criticaster van de inmiddels verguisde Lance Armstrong, vindt dat het 'nu of nooit' is om zaken te veranderen.

''Als we willen dat het publiek en de sponsors hun vertrouwen terugkrijgen, moeten we nu iets doen", stelt hij.

Fouten

Volgens LeMond heeft de leiding van de UCI fouten gemaakt in de zaak-Armstrong.

"Als McQuaid echt van wielrennen houdt, dan stapt hij op. Hij kan zeggen: 'er zijn dingen verkeerd gelopen, we gaan nu op zoek naar een nieuwe leider'. We moeten snel het vertrouwen in deze sport herstellen, anders is het wielrennen ten dode opgeschreven."

"De coureurs lijken het nog niet te snappen dat we als zo doorgaan er geen geld meer te verdienen zal zijn in deze sport."