PAPENDAL - De sportman en sportvrouw van vorig jaar maken ook dit jaar weer kans op de prestigieuze titel. Sportkoepel NOC*NSF maakte zondag bekend dat Epke Zonderland en Ranomi Kromowidjojo bij de genomineerden voor 2012 zitten.

Turner Zonderland won deze zomer in Londen olympisch goud met een spectaculaire oefenening aan de rekstok, Kromowidjojo zwom op de 50 meter en 100 meter vrij naar het goud.

De andere genomineerden bij de vrouwen zijn zeilster Marit Bouwmeester, dressuuramazone Adelinde Cornelissen en wielrenster Marianne Vos.

Bouwmeester won olympisch zilver in de Laser Radial. Cornelissen glorieerde op Parzival met individueel zilver in Londen en brons met het dressuurteam. Vos was oppermachtig in de olympische wegwedstrijd in Londen en veroverde in Valkenburg de wereldtitel.

Machtsvertoon

Bij de mannen maken windsurfer Dorian van Rijsselberghe en schaatser Stefan Groothuis ook kans op de titel. Van Rijsselberghe won bij de Spelen met groot machtsvertoon de olympische titel. Groothuis werd in januari wereldkampioen sprint.

De genomineerden voor sportploeg van het jaar zijn het vrouwenhockeyteam, de estafettezwemsters en de estafettemannen 4x100 meter sprint.

De hockeysters wonnen in Londen de olympische titel, de zwemsters Marleen Veldhuis, Inge Dekker, Femke Heemskerk en Kromowidjojo behaalden zilver op de 4x100 vrije slag, terwijl de sprinters Brian Mariano, Churandy Martina, Giovanni Codrington en Patrick van Luijk bij de EK atletiek in Helsinki de Europese titel pakten.

Herlings

De strijd om de titel coach van het jaar gaat tussen Max Caldas (hockey), Daniël Knibbeler (turnen) en Jacco Verhaeren (zwemmen).

De trofee voor talent van het jaar gaat naar motorcrosser Jeffrey Herlings, BMX’ster Laura Smulders of atleet Tim Dekker.

In de categorie gehandicapte sporter van het jaar werden liefst tien nominaties uitgedeeld: Marjolein Buis (rolstoeltennis), Marc Evers (zwemmen), Kathrin Goeken en Kim van Dijk (wielrennen), Mirjam de Koning (zwemmen), Marlou van Rhijn (atletiek), Michael Schoenmaker (zwemmen), het Sonar zeilteam, Lisette Teunissen (zwemmen), Esther Vergeer (rolstoeltennis) en Kelly van Zon (tafeltennis).

De genomineerden zijn uitverkoren door een vakjury uit de sport, bestaande uit onder anderen Pieter van den Hoogenband, Leontien van Moorsel en Joop Alberda.

Het sportgala heeft plaats op 18 december.