ARNHEM - Vitesse heeft zich zondag naast FC Twente genesteld aan kop van de eredivisie. De Arnhemmers waren thuis met 3-0 te sterk voor Roda JC.

De ploeg van coach Fred Rutten kwam een doelpunt tekort om zich echt koploper te mogen noemen.

Marco van Ginkel opende in de tiende minuut de score voor Vitesse. Jonathan Reis verdubbelde de marge vlak voor rust tegen de ploeg die de laatste plaats deelt met Willem II.

De Braziliaan scoorde in de 62e minuut nog een keer. Roda speelde de wedstrijd in het shirt van amateurclub Arnhemse Boys omdat de scheidsrechter de zwarte uitshirts niet goedkeurde.

Bony

Een week na de knappe zege in Eindhoven op PSV (1-2) toonde Vitesse aan dat het ook mentaal wel goed zit. De ploeg van Rutten liet zich niet afleiden door alle aandacht die het de voorbije dagen kreeg en zette de wedstrijd tegen het defensief spelende Roda JC zakelijk en volwassen om in een overwinning.

Gezien het relatief eenvoudige programma tot aan de winterstop, met wedstrijden tegen VVV-Venlo, RKC Waalwijk en sc Heerenveen, kan Vitesse zomaar de papieren 'wintertitel' gaan pakken.

De grote vraag is wat er in de winter gaat gebeuren met Wilfried Bony, de topschutter en smaakmaker van de Arnhemmers. Vitesse wil er alles aan doen om het Ivoriaanse krachtmens in het Gelredome te houden, om zo ook in de tweede seizoenshelft bovenin mee te kunnen spelen.

Tegen Roda JC bleek dat Vitesse niet volledig afhankelijk is van Bony. De spits speelde een ongelukkige wedstrijd, met opvallend veel balverlies, en verscheen zowaar eens niet op het scorebord. Wel had Bony een belangrijk aandeel in de doelpunten van Reis.

Arnhemse Boys

Van Ginkel opende vroeg in de wedstrijd de score. De international kreeg vanaf de rand van het strafschopgebied alle ruimte om uit te halen en passeerde Filip Kurto met een vlammend schot: 1-0.

Doelman Kurto was overigens de enige speler van de Limburgers die in zijn vertrouwde tenue speelde. Zijn ploeggenoten droegen het rood-wit van de Arnhemse Boys, omdat de Belgische arbiter Jonathan Lardot vond dat het zwarte uitshirt van Roda te veel op het geel-zwarte thuistenue van Vitesse leek.

Kort voor rust lanceerde Bony met een knappe steekbal zijn aanvalsmaatje Reis, die Kurto passeerde en voor 2-0 zorgde. Na een uur tikte de spits de derde achter Kurto nadat een inzet van Bony via de lat voor zijn voeten was beland. Een vierde treffer bleef ondanks goed kansen daarna uit.