UTRECHT - FC Utrecht heeft zondag met 2-1 gewonnen van AZ dankzij een spectaculaire volley van Jacob Mulenga negen minuten voor tijd.

AZ heeft nu al vijf duels niet gewonnen. De equipe van coach Gertjan Verbeek neemt de twaalfde plaats in met veertien punten.

Het verschil met hekkensluiter Willem II bedraagt maar vier punten. Utrecht staat zesde met 25 punten.

Eigenlijk had FC Utrecht al na zeven seconden met tien man horen te staan. De elleboogstoot die Viktor Elm ontving van Mike van der Hoorn was rijp voor rood, maar scheidsrechter Pieter Vink lachte het incident weg.

Daarmee bleef de snelste rode kaart ooit achter de naam staan van Bonaventure Kalou, die in 2001 bij Heerenveen - Feyenoord na 61 seconden van het veld werd gestuurd.

Unicum

De beste kansen in de eerste helft waren voor de thuisploeg, waarbij Alexander Gerndt de paal trof. Ook pogingen van Mulenga (naast) en Oar (over) bleven zonder succes. Oar was één van de drie Australiërs in de basisopstelling, een unicum in het Nederlandse betaalde voetbal.

AZ kreeg aardige mogelijkheden via Roy Beerens en Donny Gorter, maar ook zij konden de openingstreffer niet produceren. Gerndt keerde na de rust niet terug, hij werd vervangen door Leon de Kogel. Die stond koud in het veld en het was 1-0. Hij kopte raak uit een voorzet van Mark van der Maarel, na zwak uitverdedigen van Johann Berg Gudmundsson.

Lang hield de Utrechtse voorsprong niet stand. Toen doelman Robbin Ruiter mistastte bij een hoekschop van Adam Maher, was Etiënne Reijnen de maker van de 1-1.

Brancard

Het was een tweede domper voor de doelman, die een week eerder bij NEC al eens schutterde. Met enkele goede reddingen op onder meer een inzet van Adam Maher maakte de sluitpost uit Volendam zijn fout overigens later weer goed.

De beslissende treffer van Mulenga kreeg Donny Gorter niet bewust mee. De AZ’er moest na een botsing met zijn eigen doelman per brancard van het veld worden gedragen.