NIJMEGEN - De 'semiklassieker' tussen NEC en NAC Breda is zondag geëindigd in een 1-1 gelijkspel. FC Groningen won thuis met 2-0 van Heracles Almelo.

NAC bezet nu de vijftiende plaats, met een punt meer dan nummer zestien VVV-Venlo. NEC bekleedt de zevende positie.

Pas in het laatste kwartier van de helft werd NEC dreigend. Vooral Melvin Platje had een treffer verdiend. In de 42e minuut draaide de Nijmeegse aanvaller de bal met een prachtige boog over doelman Jelle ten Rouwelaar. De poging strandde op de lat in plaats van in het doel.

Even eerder was Platje ook al dichtbij de openingstreffer geweest. Hij schoot hard in, maar zag Ten Rouwelaar redden. Met een kopbal had ook Michel Breuer de thuisclub op voorsprong kunnen zetten. Zijn inzet na een voorzet van Leroy George was echter niet hard genoeg.

Hooi

Bij vlagen speelde NAC in de eerste fase ook aardig mee. Elson Hooi scoorde bijna uit een pass van Anthony Lurling, maar zag keeper Gábor Babos net op tijd uit zijn doel komen. Na de hervatting sloeg NAC wel toe. Na een voorzet van Hooi kreeg Lurling door aarzelend ingrijpen van de Nijmeegse defensie tot twee keer toe de gelegenheid om aan te leggen.

Dat was voor de routinier voldoende voor de 1-0. Het was geen toeval dat uitgerekend Lurling scoorde. Even eerder was hij met een schot ook al gevaarlijk. Babos stond toen echter op de goede plek.

In de 72e minuut forceerde de Bredase formatie bijna de beslissing. Hooi draaide om twee Nijmeegse verdedigers heen, maar tikte in kansrijke positie de bal net voor het doel van Babos langs. Dat brak NAC alsnog op. Tien minuten voor tijd maakte Platje na een scrimmage voor het doel van Ten Rouwelaar de 1-1.

Clubrecord

NAC vestigde een nieuw clubrecord door voor de 23e keer op rij een treffer te incasseren in de eredivisie. Tussen oktober 1962 en juni 1963 werd de defensie van de Bredanaars in 22 wedstrijden op rij geklopt.

Volgend weekeinde gaat NEC op bezoek bij RKC Waalwijk en treedt NAC in Breda aan tegen Feyenoord.