MADRID - José Mourinho heeft zaterdag met Real Madrid weer wat krediet verdiend bij de eigen aanhang.

De 'Koninklijke' zegevierde in de derby tegen stadgenoot Atletico Madrid: 2-0. Cristiano Ronaldo en Mesut Özil maakten de doelpunten in het Estadio Santiago Bernabéu.

Mourinho lag behoorlijk onder vuur bij de Madrileense fans vanwege de teleurstellende resultaten in de Primera División.

De Portugees kwam daarom, zoals aangekondigd, zaterdag veertig minuten voor de aftrap alleen het veld op zodat de supporters die hem wilden uitfluiten dat konden doen. Slechts een klein deel van de aanhang ging de confrontatie met Mourinho aan.

De ploeg van Mourinho was op het veld de bovenliggende partij. Ronaldo opende na een kwartier uit een vrije trap de score. Özil schoot in de 66e minuut, na voorbereidend werk van de Portugese vedette, de 2-0 binnen. Ronaldo raakte daarna nog paal en lat. Bij Atletico Madrid, de nummer twee van de ranglijst, bleef topspits Radamel Falcao onzichtbaar.

Door de zege op Atletico blijft Real Madrid op elf punten van FC Barcelona staan. (Bekijk de samenvatting van Real-Atletico)

Lionel Messi

De koploper leverde eerder op zaterdag een swingend optreden af tegen Athletic Bilbao. Aan de hand van Lionel Messi speelde Barça de Basken met 5-1 van het veld.

De Argentijnse vedette scoorde zelf twee keer en heeft nu nog één doelpunt nodig om het record van Gerd Müller (85 doelpunten in een jaar) te evenaren. Messi staat op 84 treffers.

Bij rust was de wedstrijd in Camp Nou eigenlijk al gespeeld. Door treffers van Gerard Piqué, Messi en Adriano stond het halverwege al 3-0.

In de tweede helft deed Athletic Bilbao, de verliezend finalist van de Europa League, wat terug via Ibai Gomez. Cesc Fabregas en Messi lieten het Catalaanse publiek nog twee keer juichen.

Met veertig punten uit veertien wedstrijden gaat Barça fier aan kop in Spanje. Atletico Madrid volgt op zes punten.