HOOFDDORP - FC Twente heeft zaterdagavond in eigen huis eenvoudig gewonnen van ADO Den Haag: 2-0.

De bezoekers speelden vanaf de 49e minuut met tien man na een rode kaart voor Tjaronn Chery, die eerder voor FC Twente uitkwam.

Zes minuten later liet Dusan Tadic op aangeven van Dmitry Bulykin de openingstreffer aantekenen. De Rus maakte in de slotfase zelf de tweede treffer van de Tukkers.

Het elftal van coach Steve McClaren kon de opsteker wel gebruiken. In november had het vijf remises op rij geboekt. FC Twente is door de zege en het verlies van PSV bij Ajax bovendien de nieuwe koploper in de eredivisie.

Fer

In het eerste half uur speelde FC Twente met wat meer overtuiging dan de laatste weken het geval was. De tegenstander werd meteen teruggedrongen en kreeg aanvankelijk ook niet de gelegenheid de middenlijn over te steken. Dat leidde meteen tot enkele mogelijkheden voor de thuisclub.

Leroy Fer, die na een operatie aan de knie steeds meer zijn ritme begint te hervinden, miste twee keer met een kopbal net het doel. Bulykin, oud-speler van ADO, knikte de bal net voorlangs. Ook Willem Janssen was met het hoofd dicht bij een treffer, maar zag de bal eveneens net naast het doel van Gino Coutinho gaan.

Castaignos

Het is bekend dat FC Twente moeilijk scoort. In de laatste vijf duels waren slechts drie doelpunten gemaakt, waarvan ook nog één uit een strafschop. McClaren had daarom besloten het eens met een andere spits te proberen.

Luc Castaignos, die na een jaar van weinig spelen bij Inter zijn draai nog maar moelijk kan vinden in Enschede, zat aan de kant. Bulykin kreeg eindelijk weer eens een kans als basisspeler.

Achterin was Edson Braafheid verdwenen. Robbert Schilder, de laatste tijd middenvelder, speelde weer linksachter. Voorin ontbrak nog steeds Nacer Chadli. Ook doelman Nikolai Michailov was nog niet fit genoeg om mee te doen.

Chery

FC Twente kende het voordeel dat het vrijwel de gehele tweede helft met een man meer kon spelen. In de 48e minuut kreeg Chery de rode kaart van scheidsrecher Jan Wegereef, na een forse overdreding op Schilder. Al snel werd daarna de druk voor ADO te veel.

De bevrijdende openingstreffer viel in de 54e minuut. Na een mooi tikje van Bulykin kwam Tadic vrij voor Coutinho. De meest productieve speler van FC Twente zorgde vervolgens beheerst voor de 1-0. Bulykin maakte er in de slotminuten nog 2-0 van.