NIAGARA FALLS - Jovan Belcher van NFL-club Kansas City Chiefs heeft zichzelf zaterdag om het leven gebracht.

De speler schoot eerst vroeg in de ochtend zijn vriendin en de moeder van zijn drie maanden oude kind dood. De moeder van de 22-jarige vrouw was daar getuige van. Daarna reed hij naar het terrein van het Arrowhead Stadium, alwaar hij zelfmoord pleegde. Er vielen verder geen gewonden.
 
De politie heeft inmiddels bevestigd dat het gaat om de 25-jarige linebacker Jovan Belcher.

Volgens Amerikaanse media trof de politie bij de de trainingsfaciliteiten van de Chiefs een zwarte man in zijn auto aan die een pistool op zijn hoofd gericht had. Daarna hoorden de agenten het schot.

Politiewoordvoerder

Sports Illustrated bericht op basis van een politiewoordvoerder dat hoofdcoach Romeo Crennel en technisch directeur Scott Pioli op de parkeerplaats van het trainingscomplex geprobeerd hebben te praten met de speler. Hij zou de beide mannen bedankt hebben en daarna zichzelf voor hun ogen van het leven hebben beroofd.

Kansas City Chiefs meldt het volgende op zijn website: "We zijn allemaal zeer bedroefd door de gebeurtenissen van vandaag. We zullen volledig blijven meewerken met de autoriteiten en er voor zorgen dat iedereen binnen de organisatie de juiste therapeutische begeleiding kan krijgen."

De teleurstellend presterende Chiefs moeten zondagmiddag aantreden tegen de Carolina Panthers. Die wedstrijd zal ondanks de tragedie 'gewoon' doorgaan.

Discussie

Afgelopen zomer ontstond een grote discussie in de Verenigde Staten toen Junior Seau, voormalig speler van de San Diego Chargers, Miami Dolphins en New England Patriots, een einde maakte aan zijn leven. Volgens kenners zou er een directe link zijn tussen in de sport opgelopen hersenbeschadiging en de zelfmoord van meerdere spelers.

De discussie was al op gang gekomen door de zelfmoord van Ray Easterling een maand eerder. De oud-speler van de Atlanta Falcons begon in 2011 een rechtszaak tegen de NFL omdat de organisatie bewijsmateriaal van het verband tussen in de sport opgelopen hersenschuddingen en zelfdoding in de doofpot zou hebben gestopt.

Paranoia

De dood van Shane Dronett speelde daarin een grote rol. De NFL-speler die in 2009 zijn leven beëindigde begon in 2006 tekenen van paranoia, verwarring, angst en woede te tonen. Volgens zijn vrouw veranderde het gedrag van Dronett radicaal.

Na zijn dood werd aan de Boston University vastgesteld dat hij leed aan een hersenziekte die veroorzaakt wordt door aanhoudende klappen tegen het hoofd. Een linesman in de NFL botst per seizoen gemiddeld duizend keer zijn hoofd.

Twaalf zelfdodingen

In de afgelopen vijftien jaar hebben twaalf bekende NFL-spelers zelfmoord gepleegd. De bekende receiver Terrel Owens deed de afgelopen zes jaar twee zelfmoordpogingen, maar kon beide keren op tijd gereanimeerd worden.

Hij is nog altijd actief binnen de sport, maar heeft momenteel geen team.

De NFL heeft de afgelopen twee seizoenen veranderingen doorgevoerd om spelers meer te beschermen. Zo zijn tackles waarbij de helmen tegen elkaar aankomen verboden.

Zelfmoord onder NFL-spelers afgelopen 15 jaar:

*Junior Seau (19 januari 1969 - 2 mei 2012) - San Diego Chargers, Miami Dolphins, New England Patriots
* Ray Easterling (3 september 1949 - 19 april 2012) - Atlanta Falcons
Michael Current (17 september 1945 - 16 januari 2012) - Miami Dolphins, Denver Broncos, Tampa Bay Buccanneers
* David Russell Duerson (28 november 1960 - 17 februari 2011) - Chicago Bears, New York Giants, Phoenix Cardinals
* Kendrick L. McKinley (31 januari 1987 - 20 september 2010) - Denver Broncos
* Shane Dronett (12 januari 1971 - 21 januari 2009) - Denver Broncos, Detroit Lions, Atlanta Falcons
* Andre Waters (10 maart 1962 - 20 november 2006) - Philadelphia Eagles, Arizona Cardinals
* Terry Luther Long (21 juli 1959 - 7 juni 2005) - Pittsburgh Steelers
* Lawrence Morgan "Larry" Kelley (30 mei 1915 - 27 juni 2000) - Boston Shamrocks
* Thornton Steve Stonebreaker (28 oktober 1938 - 28 maart 1995) - Minnesota Vikings, Baltimore Colts, New Orleans Saints
* Jeffrey Lawrence Alm (31 maart 1968 - 14 december 1993) - Houston Oilers
* Michael Allen "Mike" Wise (5 juni 1964 - 21 augustus 1992) - Los Angeles Raiders, Cleveland Browns
* Larry Bethea (2 juli 1956 - 24 april 1987) - Dallas Cowboys