MELBOURNE - Op jacht naar de eerste hoofdprijs sinds 2007 (Europese titel) zijn de Nederlandse hockeyers zaterdag bemoedigend van start gegaan bij de 34e editie van de Champions Trophy in Melbourne.

Mede dankzij twee treffers van Sander de Wijn was Oranje met 3-1 te sterk voor Pakistan. Het spel in vooral de eerste helft (1-1) was nog wat stroef, maar na de rust toonde de ploeg van bondscoach Paul van Ass bij vlagen de kwaliteit, die bij Londen 2012 goed was voor zilver.

Pakistan leek voor Oranje een prima tegenstander om het zware negendaagse toernooi mee te beginnen. De Aziatische ploeg behoort al geruime tijd niet meer tot de internationale top.

Sinds 2005 eindigde de voormalige grootmacht al niet meer op het podium bij de Champions Trophy. In 2008, 2009 en 2010 ontbrak Pakistan zelfs op het landentoernooi wegens zwakke prestaties.

Vorig jaar keerde de drievoudige winnaar het het evenement terug met de zevende plaats, dezelfde klassering als bij de Olympische Spelen van Londen 2012.

Afweer

Nederland had in de eerste moeite om openingen te vinden in de hechte afweer van Pakistan. De ploeg van Van Ass trachtte met een hoog baltempo en veel positiewisselingen de Aziatische defensie stuk te spelen.

Oranje slaagde er echter nauwelijks in de groene muur aan verdedigers te breken. Dat kwam ook doordat de aanvallers te weinig individuele acties ondernamen om een doorbraak te forceren.

Nadat Nederland de eerste twee strafcorners, van Wouter Jolie, had gemist, kwam het compacte Pakistan na ruim een kwartier verrassend op voorsprong. Uit een half geblokt schot tikte Muhammad Waqas de bal langs doelman Jaap Stockmann en verdediger Sander de Wijn, 0-1.

De Wijn

Uit de derde strafcorner maakte Oranje in de 31e minuut gelijk. Aangever De Wijn tikte de bal in de rebound van de keeper over de doellijn, 1-1. De speler van Kampong bracht kort na de rust Nederland ook op voorsprong, opnieuw uit een strafcorner die perfect werd uitgevoerd, 2-1.

In de 56e minuut zorgde Jeroen Hertzberger, uit de zesde strafcorner, voor een veilige marge (3-1). Daarmee bewees Nederland ook zonder strafcornerspecialist Mink van der Weerden (thuis met voetblessure) te kunnen scoren vanaf de kop van de cirkel. De eerste zege van Oranje in Melbourne kwam in de slotfase geen moment meer in gevaar.