HOOFDDORP - Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en Andrés Iniesta zijn genomineerd voor de Gouden Bal, de prijs voor de beste voetballer van 2012. 

Dat maakte de wereldvoetbalbond FIFA donderdag bekend tijdens een persconferentie in São Paulo.

Robin van Persie behoorde als enige Nederlander tot de 23 genomineerden. In clubverband beleefde de Rotterdammer een fantastisch jaar, maar met Oranje beleefde hij een desastreus EK. Tot de twintig afvallers behoren ook Mario Balotelli, Zlatan Ibrahimovic en Iker Casillas.

Messi won de Gouden Bal in 2009, 2010 en 2011. De Argentijn veroverde dit jaar geen hoofdprijs met FC Barcelona, op de Copa del Rey na. Wel is hij op weg het recordaantal treffers in één kalenderjaar van Gerd Müller te verbeteren.

De Argentijn staat op 82 goals, drie minder dan het totaal van ‘Der Bomber’ in 1972. Overigens moest Müller veertig jaar geleden de Gouden Bal laten aan Franz Beckenbauer.

Ronaldo

Ronaldo pakte met Real Madrid de landstitel en bereikte met Portugal de halve finale van het EK. In 2008 mocht hij de Gouden Bal in ontvangst nemen. In 2007, 2009 en 2011 moest de Portugees genoegen nemen met de tweede plaats.

Iniesta, clubgenoot van Messi bij Barcelona, legde met Spanje beslag op de Europese titel.

De winnaar van de Gouden Bal wordt op 7 januari bekendgemaakt tijdens een gala in Zürich.

De FIFA maakte ook in andere categorieën de kandidaat-winnaars bekend. José Mourinho (Real Madrid), Josep Guardiola (ex-FC Barcelona) en Vicente del Bosque (Spaans elftal) strijden om de titel trainer van het jaar.

Puskas-award

De Puskas-award voor het mooiste doelpunt gaat naar Miroslav Stoch (Fenerbahçe), Radamel Falcao (Atlético Madrid) of Neymar (Santos).

Bij de vrouwen maken Abby Wambach (Verenigde Staten), Alex Morgan (Verenigde Staten) en Marta (Brazilië) kans op de Gouden Bal.