HOOFDDORP - Volgens de internationale autosportfederatie FIA was de inhaalactie van Sebastian Vettel op Jean-Eric Vergne tijdens de Grand Prix van Brazilië legaal. 

Dat laat de FIA weten aan Autosport. "Er is geen zaak om op in te gaan."

Vettel kroonde zich zondag in Brazilië dankzij de zesde plek tot wereldkampioen in de Formule 1 met maar drie punten voorsprong op Ferrari-rijder Fernando Alonso, die tweede werd.

De beelden (video) die tot ophef leidden zijn afkomstig van Vettels on-board camera. Zij lijken aan te tonen aan dat de Duitser Vergne inhaalde op een plek van het circuit waar met gele vlaggen werd gezwaaid, een situatie waarin het verboden is om in te halen.

Net nadat Vettel Vergne voorbij was, was links in beeld een groen licht te zien en mocht er wel weer gepasseerd worden.

Incident

De FIA laat weten dat er als een groene vlag wordt vertoond voor een groen licht, zoals in het geval bij Vettel, de groene vlag telt. Vandaar dat er meteen na de finish geen onderzoek is verricht.

Overigens heeft geen enkel team de autosportfederatie gevraagd het incident nogmaals te beoordelen. De BBC meldde woensdag dat Ferrari zou overwegen een protest in te dienen.

Als Vettel zou zijn bestraft, zou de titel naar Alonso zijn gegaan. Voordat de FIA met zijn uitleg kwam, stuurde teambaas Stefano Domenicali van Ferrari een brief naar de autosportfederatie met de vraag om opheldering over het incident.

Ecclestone

Ook Bernie Ecclestone, de commerciële baas van de Formule 1, onderstreepte donderdag dat er niks verandert. "Sebastian Vettel is de wereldkampioen van 2012'', aldus Ecclestone op de website Spiegel Online.

"Ik ben niet verantwoordelijk voor de reglementen, dat ligt in de handen van de FIA. Maar de wedstrijdleiding was de hele race van alles op de hoogte en die heeft een duidelijke beslissing genomen. Er zijn ook geen protesten ingediend binnen de voorgeschreven tijd."