Toevallig precies op het moment dat ik op een gokwebsite zat te snuffelen, werd de Servische voetballer Almir Gegic in Italië opgepakt wegens medewerking aan een gokschandaal.

Door Diana Kuip

Dat ik op een gokwebsite zat te neuzen kwam door een ontboezeming van Raemon Sluiter.

Ik vroeg hem tijdens een interview voor het NUsport-magazine of hij tijdens zijn tenniscarrière ooit was benaderd om een wedstrijd te verkopen. Ik weet eigenlijk niet precies wat ik als antwoord verwachtte, maar toch geen volmondig ja.

Die kwam er wel. Niet alleen was dit hem wel eens gevraagd door een tegenspeler, ook kreeg hij ooit op zijn hotelkamer een anoniem telefoontje van de ‘gokmaffia’ met een riant bod om een wedstrijd te verliezen. Raemon had daar toen helemaal geen zin in en gooide met de tekst ‘not interested’ de hoorn erop.

Maar jemig.

Knipoog-Kroaat

Ik was daar dus behoorlijk van onder de indruk. Waarschijnlijk omdat het ineens zo dichtbij komt. Ik bedoel, match-fixing speelt zich in mijn (naïeve) fantasie toch liefst vooral in Italië en Turkije af. En in Bulgarije en Maleisië en natuurlijk in het land van de knipoog-Kroaat.

En ook al zijn de geruchten over match-fixing in de Jupiler League me niet ontgaan, toch hakte Raemons ontboezeming er in. Want welke Nederlandse topsporters zouden er nog meer wel eens zo’n telefoontje hebben gehad? En belangrijker, zouden ze wel evenveel ruggengraat hebben gehad als Raemon?

Vandaar dat ik op een gokwebsite belandde; eens kijken hoe dat nou werkt. Ik zal toegeven, ik zag meteen de lol ervan in. Het is spannend, er zijn hoge winratio’s en online wedden op sportwedstrijden is bovendien gruwelijk simpel. Een kind met een creditcard kan de was doen.

Zlatan

Zo kun je met één muisklik op uitslagen van live-wedstrijden gokken, van een Bundesliga-wedstrijd tot een vage badmintonmatch in Myanmar. Maar ook op wie de Champions League gaat winnen en of Zlatan Ibrahimovic dit seizoen meer of minder dan 24 doelpunten zal maken. (Ik denk meer.)

Maar als je verder zoekt kom je ook websites tegen waar op veel vagere dingen kan worden gegokt. Welke speler als eerste de bal uit het net haalt bijvoorbeeld. Of in welke minuut het eerste doelpunt valt, wie er de derde gele kaart krijgt en of de keeper wel of niet een handdoek in zijn goal zal hangen.

Juist met zulke weddenschappen wordt het tricky denk ik. Ik kan me voorstellen dat veel sporters net als Raemon te veel eergevoel hebben om een wedstrijd te verliezen. Maar als jij als keeper 20.000 euro geboden krijgt om een handdoekje in je goal te hangen. Tja. Waarom niet?

Plaag

En terwijl ik dus op die gokwebsites zat te snuffelen afgelopen dinsdag, werd Almir Gegic opgepakt. De Servische voetballer die een belangrijke schakel zou zijn tussen de Aziatische gokmaffia en Italiaanse voetballers.

Ze zaten al een jaar achter hem aan, maar Almir was zo klaar met het vluchten dat hij besloot zichzelf aan te gegeven. Maar niet voordat hij via een interview aan de Italiaanse krant Gazzetta dello Sport nog even een ontluisterend beeld voor ons schetste:

“Denk jij nou echt dat als iemand tien miljoen euro op tafel legt, spelers niet alles doen om een resultaat te beïnvloeden? Sport-wedden is een wereldwijde plaag. Ik heb geen idee hoe dit gestopt kan worden.”

Wauw. En dan denken we dat doping de bedreiging voor de topsport is.