HOOFDDORP - De internationale vakbond van profvoetballers (FIFPro) is het beu dat spelers die hun contract niet willen verlengen door hun clubs onder druk worden gezet. 

Volgens secretaris-generaal Theo van Seggelen komt het steeds vaker voor dat deze voetballers 'voor straf' op de bank of op de tribune worden geplaatst.

Hij noemt Wesley Sneijder bij Internazionale en Fernando Llorente bij Athletic de Bilbao schrijnende voorbeelden van het huidige wanbeleid van Europese topclubs.

Van Seggelen eist in een persverklaring op de website van FIFPro, met het hoofdkantoor in Hoofddorp, actie van de internationale voetbalbonden FIFA en UEFA en hij wil ook dat de Europese Commissie zich met deze kwalijke spelerszaken gaat bemoeien.

Volgens Van Seggelen is er sprake van ''chanterend gedrag'' van de betreffende clubs. In Nederland kreeg Kelvin Leerdam bij Feyenoord met een soortgelijke situatie te maken. Nadat hij begin deze maand had geweigerd om zijn contract in De Kuip te verlengen, kwam hij meteen op een zijspoor terecht.

''Voor de clubs lijkt voetbal steeds meer zakendoen te worden. Het voetbal zelf komt op het tweede plan'', betoogt Van Seggelen. ''De manier waarop er nu met spelerscontracten wordt omgegaan, is een ramp voor FIFA en UEFA.''