MILAAN - AC Milan heeft dinsdag met een knap staaltje hogeschoolvoetbal Deportivo la Coruña afgetroefd. De regerend kampioen van de Champions League versloeg de Spanjaarden in de kwartfinale van het toernooi met maar liefst 4-1. De Italiaanse grootmacht kan zich, met de return nog voor de boeg, al opmaken voor de halve finale.

Deportivo, in de eerste ronde nog tegenstander van PSV, nam in het San Siro-stadion nog wel onverwacht de leiding. Al in de elfde minuut liep Pandiani weg bij Seedorf en kopte een goede indraaiende voorzet van Capdevila hard achter doelman Dida, 0-1. De complete Milan-verdediging leek verrast door de snel inkomende Pandiani, die door liefst vijf verdedigers over het hoofd werd gezien en geheel vrijstaand het doelpunt mocht maken.

Gelijkmaker

De verrassende treffer zorgde er wel voor dat het duel tussen de Italianen en de Spanjaarden het aanzien meer dan waard werd. Milan ontwikkelde veel druk op de defensie van Deportivo, maar moest tot de laatste minuut van de eerste helft wachten op de gelijkmaker. Seedorf speelde op het middenveld goed en was met een afstandschot met zijn linkerbeen nog dicht bij een doelpunt.

De gevaarlijkste man bij Milan maakte uiteindelijk ook de gelijkmaker. De jonge Braziliaan Kaka kreeg een voorzet van zijn landgenoot Cafu. Kaka controleerde de bal goed en trof met een mooie uithaal doel, 1-1. In de laatste seconden van de eerste helft werd het nog bijna 2-1. Seedorf gaf hard voor, maar Inzaghi, die ongelukkig speelde, kopte de voorzet - vanuit buitenspelpositie - naast.

Knap

De Milanezen bewaarden de overige doelpunten tot net na de pauze. Binnen tien minuten na de rust scoorde Milan liefst drie keer en bracht daarmee de stand op 4-1, Deportivo in vertwijfeling achterlatend. Al in de eerste seconden na de rust maakte de Oekraïner Sjevtsjenko de 2-1. Hij speelde de bal door de benen van Andrade en scoorde met een bekeken bal in de verre hoek. Kaka maakte drie minuten later, op aangeven van Seedorf, de 3-1. Ook hij trof met een knap geplaatst schot doel.

Bij het ontketende Milan leek daarna weinig meer fout te gaan. Met een fantastische vrije trap liet Pirlo doelman Molina kansloos, -1. Bij de spelers van Deportivo moeten de gedachten ongetwijfeld zijn afgegleden naar 5 november van vorig jaar toen de club in de eerste ronde van de Champions League kansloos verloor van Monaco, met de onwaarschijnlijke cijfers 8-3. Zover kwam het uiteindelijk niet, omdat Milan na de machtige voetbaleruptie, die ruim een kwartier duurde, de teugels liet vieren en niet verder aandrong.

Porto wint

In de andere kwartfinale bezorgde FC Porto zich met een 2-0-zege ten koste van Olympique Lyon een goede uitgangspositie om de halve finale van de Champions League te halen. De Portugezen, in de vorige ronde nog de verrassende winnaar in de tweestrijd met Manchester United, namen vlak voor de pauze de leiding door een doelpunt van Deco. Carvalho maakte na rust in de 71e minuut de tweede treffer.