RIO DE JANEIRO - Luiz Felipe Scolari is de nieuwe bondscoach van het Braziliaanse nationale elftal. Dat bevestigt bondspresident José Maria Marin in de Braziliaanse media.

Scolari wordt donderdag officieel gepresenteerd voor het toernooi om de Confederations Cup, dat komende juni in Brazilië wordt gehouden en waarvan de loting aankomende zaterdag is.

De 64-jarige coach, bijgenaamd 'Big Phil', begint aan zijn tweede termijn bij de 'Seleção'. Van de zomer in 2001 tot eind 2002 was hij eerder verantwoordelijk voor het nationale team, dat hij in Japan en Zuid-Korea naar de vijfde en voorlopig laatste wereldtitel leidde.

De Braziliaanse voetbalbond heeft snel gehandeld met de aanstelling van de geliefde Scolari. Afgelopen vrijdag ontsloeg de bond coach Mano Menezes en liet meteen weten dat er rustig naar een trainer zou worden gezocht.

Pas in januari zou een keuze worden gemaakt. Scolari was vanaf het eerste moment al de grote favoriet voor de positie.

Kritiek

Scolari was eerder dit jaar trainer bij Palmeiras, waarmee hij de Braziliaanse beker veroverde. In september verliet hij de club uit São Paulo.

Palmeiras maakte een uitermate slecht seizoen door en zijn vertrek leidde tot veel kritiek op de ex-coach van onder meer Chelsea. Ook na het afscheid van Scolari ging het niet beter met Palmeiras, dat degradeerde uit de hoogste divisie.

Onder anderen Romario voerde de afgelopen tijd een lobby om Scolari te laten terugkeren als keuzeheer van de 'Goddelijke Kanaries'.