PARIJS - Michel Platini overweegt het format van de Europa League aan te passen. Dat zei de voorzitter van de UEFA woensdag in een interview met de Franse krant Ouest-France.

''Mogelijk wordt het toernooi zelfs helemaal afgeschaft en mogen er straks 64 clubs meedoen aan de Champions League'', zo verklaarde hij.

Een andere suggestie is de Europa League op te waarderen en de winnaar mee te laten doen aan de Champions League.

Platini: ''We werken momenteel meerdere opties uit. Niets is nog zeker. In de loop van 2014 nemen we een beslissing over de periode van 2015 tot 2018.''

Andere prioriteiten

Veel clubs stellen niet hun sterkste elftallen op in de Europa League, omdat ze andere prioriteiten stellen.

FC Twente en PSV zijn een speelronde voor het einde van de groepsfase al uitgeschakeld. Vaak bleven spelers uit voorzorg aan de kant.

De UEFA stuurde onlangs nog een brief naar alle clubs om ze op het belang van de Europa League te wijzen.

KNVB

De KNVB stelt in navolging van de UEFA de huidige opzet van de Europa League ter discussie. Tijdens de algemene vergadering betaald voetbal op 10 december in Zeist kunnen vertegenwoordigers van de clubs hun mening geven over de hervormingsplannen van UEFA-voorzitter Michel Platini.

Ook enkele voorstellen van de KNVB tot vernieuwing van de Europa League, die zich zowel bij de clubs als bij het publiek niet in grote populariteit kan verheugen, komen tijdens de bijeenkomst in Zeist aan de orde.

Van Oostveen liet zich in een reactie aan het ANP positief uit over het initiatief van Platini om tot veranderingen in de Europa League te komen. ''Hij heeft een steen in het water gegooid. Het woord is nu aan de clubs, waarna wij met hun conclusies en aanbevelingen zullen terugkeren naar de UEFA.''

''Het idee van Platini om de EL misschien af te schaffen en de CL uit te breiden, vind ik nu te ver gaan. Maar een opwaardering van de EL, met een CL-ticket voor de winnaar of wat mij betreft voor de eerste vier teams, zie ik ook wel zitten.''

Namens Bayern München liet voorzitter Karl-Heinz Rummenigge meteen weten niets te zien in uitbreiding van de Champions League. ''Het gaat volgens mij om kwaliteit, niet om kwantiteit. Wij zijn tegen afschaffing van de Europa League én tegen een grotere Champions League.''

Videobeelden

Platini liet verder weten in de toekomst mogelijk videobeelden te willen gebruiken bij het beoordelen van buitenspelsituaties.

Hij zei wel dat dit idee nog in een zeer prematuur stadium verkeert.