ARNHEM - Vitesse stevent opnieuw af op een fors verlies. De Arnhemse eredivisieclub denkt dit seizoen uit te komen op een tekort van 2 miljoen euro. Volgens directeur Paul van der Kraan is er voor het lopende seizoen geen reden voor paniek, maar heeft de club "nog flink wat hobbels te nemen" om ook voor volgend jaar de financiële situatie op orde te krijgen.

Afgelopen jaar voerde de club onder leiding van Theo Mommers (nu directeur van NAC Breda) een forse sanering door. "Op jaarbasis heeft hij ongeveer 4 miljoen euro bezuinigd", aldus Van der Kraan. Dat bleek echter niet genoeg om uit de rode cijfers te komen. Van der Kraan wil nu proberen de wedstrijdkosten terug te brengen. Die bedragen bij Vitesse 3,6 miljoen euro, ruim 30 procent van de totale begroting.

Aanbieding

Mommers probeerde in het halfjaar dat hij in dienst was van Vitesse ook te snoeien in de spelerssalarissen. Dat is mislukt. Van der Kraan: "Er is niet veel van terechtgekomen. Slechts een speler heeft een nieuwe verlaagde aanbieding getekend en dat is Matthew Amoah."

Overigens is er nog een mogelijkheid dat Vitesse dit seizoen een meevaller krijgt. De club verkocht het afgelopen seizoen Dejan Stefanovic aan de Engelse club Portsmouth. Mocht die club zich handhaven op het hoogste niveau dan ontvangt Vitesse bovenop de transfersom van 2,7 miljoen euro nog eens 700.000 euro. "We kijken elke week met veel belangstelling naar de uitslagen in de Premier League", aldus Van der Kraan.

Verkoop

De club wil de selectie het liefst intact houden. Toch is de verkoop van enkele spelers niet uitgesloten. "Als er zich kansen voordoen op de transfermarkt zullen we die zeker aangrijpen. Maar we willen ons wel maximaal inspannen om de spelersgroep op het niveau te krijgen waar wij vinden dat Vitesse hoort. En dat is niet in de degradatiezone."

Inmiddels heeft NAC Breda zich gemeld voor verdediger Tim Cornelisse. "NAC heeft aangeven interesse te hebben in Cornelisse. Dat wachten we af", aldus technisch manager Jan Streuer. "Ik verwacht dat pas tegen het einde van dit seizoen voor andere spelers interesse zal komen."

De club slaagde er dinsdag wel in om Michael Jansen langer aan zich te binden. Vitesse lichtte de optie in zijn contract, waardoor Jansen tot 2006 in Arnhem blijft. Daarnaast hoopt Vitesse met de talentvolle middenvelder Nicky Hofs deze week eenzelfde overeenkomst te sluiten.