Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Marcel Wintels

Wielerploegen eens over aanpak dopingzondaars

NIEUWEGEIN - De drie grote Nederlandse wielerploegen en de Nederlandse wielerbond KNWU gaan één gedragslijn hanteren wanneer blijkt dat werknemers in het verleden op enigerlei wijze betrokken zijn geweest bij doping.
Door ANP

KNWU-voorzitter Marcel Wintels kon dinsdag na een bijeenkomst van drie uur in Nieuwegein tevreden constateren dat er een uniforme aanpak is gerealiseerd.

''Die gaan we nu toetsen op juridische haalbaarheid'', zei Wintels die voor Kerst duidelijkheid wil hebben of de afgesproken normering toepasbaar is.

''We willen al het personeel van de ploegen en de KNWU zo snel mogelijk duidelijkheid bieden.''

De teambazen Harold Knebel (tot einde van dit jaar Rabobank), Daan Luijkx (Vacansoleil-DCM) en Iwan Spekenbrink (Argos-Shimano) alsmede Herman Ram namens de Dopingautoriteit waren bij het gesprek aanwezig.

Wintels had eerder de hoop uitgesproken dat er internationaal één gedragsregel komt hoe met dopingzaken uit het verleden om te gaan als werkgever. ''Als dat niet lukt dan moeten we in ieder geval proberen nationaal tot een gezamenlijk beleid te komen. We zitten nu op één lijn.''

Team Sky

De Britse ploeg Team Sky hanteert de richtlijn dat werknemers een verklaring moeten ondertekenen waarin staat dat ze nooit met doping in aanraking zijn geweest.

Ploegleider Steven de Jongh bekende epogebruik waarna zijn contract werd ontbonden. Wintels noemt die aanpak een voorbeeld.

De bijeenkomst stond los van de antidopingcommissie die de KNWU gaat instellen. Wintels: ''Daarmee willen we onderzoeken hoe het dopingsysteem functioneerde om daaruit lessen te trekken voor de toekomst. Deze bijeenkomst was nodig omdat al het bij de wielersport betrokken personeel voor de start van het seizoen moet weten waar hij of zij aan toe is.''


Lees meer over:

DopingKNWU

Aanbevolen artikelen