NIEUWEGEIN - Badmintonster Yao Jie verdedigt in april in het Zwitserse Genève haar Europese titel, die ze twee jaar geleden in het Zweedse Malmö veroverde. In de EK-selectie die bondscoach Martijn van Dooremalen dinsdag openbaarde, prijkt ook de naam van Mia Audina. Zij was in 2002 verliezend finaliste.

De derde zekere Nederlandse deelneemster aan de EK badminton die van 17 tot en met 25 april worden gehouden, is Karina de Wit. Judith Meulendijks is eerste reserve, maar zij zal normaal gesproken doorschuiven naar het hoofdtoernooi. "Gewoonlijk melden nog zoveel landen speelsters af, dat Judith vanzelf doorstroomt", aldus Van Dooremalen.

Jie en Audina zijn al zeker van deelname aan de Olympische Spelen in Athene. De Wit heeft een nominatie en kan plaatsing afdwingen als zij op de EK bij de laatste vier komt. Wel moet ze dan op de geschoonde wereldranglijst in de topzestien staan. Momenteel bezet De Wit de negentiende plek.

Meulendijks

Ook Meulendijks kan Athene op papier nog halen. Voor de Helmondse betekent een halvefinaleplaats in Genève eveneens kwalificatie voor de Spelen, mits ze in de topzestien van de wereld staat. Voor Meulendijks zal die laatste opdracht veel moeilijker zijn, omdat ze nu nog 25e staat.

Bij de mannen zijn Dicky Palyama, Eric Pang en Gerben Bruijstens voor het enkelspel geselecteerd. Veelvoudig Nederlands kampioen Palyama kan plaatsing voor Athene zekerstellen door bij de laatste vier te eindigen.

Oranje treedt in Zwitserland met drie dubbelspelcombinaties aan. Tijs Creemers en Jürgen Wouters vormen het mannendubel, Audina en Lotte Bruil het vrouwendubbel. Lotte Bruil en echtgenoot Chris komen uit in de gemengde paren. Het vrouwendubbel en het gemend dubbel hebben al een ticket voor de Spelen.