DEN BOSCH - Niki Terpstra en Marianne Vos zijn maandag bij het Nationaal Wielergala in Den Bosch uitgeroepen tot wielrenners van het jaar.

Terpstra ontbrak bij de uitreiking maar kreeg de Gerrit Schulte Trofee op afstand uitgereikt. Vos was er wel om voor de zevende keer op rij de Keetie van Oosten-Hage Trofee in ontvangst te nemen.

Terpstra haalde het in de verkiezing voor Robert Gesink en Bauke Mollema. De renner van Omega Pharma - QuickStep werd dit jaar nationaal kampioen op de weg en won Dwars door Vlaanderen. De Noord-Hollander was maandag op weg naar een teambuildingskamp van zijn ploeg maar had eerder al aangegeven de verkiezing niet te zullen bezoeken.

Nadat voormalig tourbaas Jean-Marie Leblanc de winnaar had bekendgemaakt, zagen de toeschouwers in het Theater aan de Parade op een groot scherm hoe Terpstra eerder op de dag op vliegveld Zaventem de trofee kreeg overhandigd door acteur Frank Lammers.

Bekroning

Terpstra plaatst vraagtekens bij de selectieprocedure. Zo vond hij het onbegrijpelijk dat renners als Lars Boom en Lieuwe Westra dit jaar niet genomineerd waren hoewel zij WorldTourzeges achter hun naam hebben staan.

''Er is aardig wat over gesproken. Ik hoop dat er wat mee gedaan wordt'', sprak Terpstra, die wel verguld was met de trofee. ''Het is de bekroning van een superseizoen.''

Vos had op papier concurrentie van Rabo-collega Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen, maar niemand twijfelde aan de uitverkiezing van de olympisch - en wereldkampioene op de weg. Ze kreeg de trofee uit handen van gedeputeerde Brigite van Haaften en sprak de hoop uit dat de wielersport de huidige crisis goed uitkomt. ''Met passie en inzet kun je veel bereiken'', was haar boodschap.

Hofland

Moreno Hofland werd uitgeroepen tot 'belofte van het jaar'. De 21-jarige renner van het Rabobank continental team kreeg de voorkeur boven zijn ploeggenoot Daan Olivier en mountainbiker Michiel van der Heijden. Hofland werd dit jaar Nederlands kampioen op de weg en won een rit in de Tour de l’Avenir.

Volgend jaar wordt hij prof bij de huidige Rabobank-ploeg, waar nog wordt gezocht naar een nieuwe hoofdsponsor. Hofland ontving de Gerrie Knetemann Trofee.