HOOFDDORP - Red Bull-coureur Sebastian Vettel heeft zondag in Brazilië op het regenachtige circuit van Interlagos voor het derde jaar op rij de wereldtitel in de Formule 1 behaald.

De Duitser had aan zijn zesde plek genoeg om als eerste te eindigen in het wereldkampioenschap. Fernando Alonso, die ook nog kans maakte op de wereldtitel, eindigde in Sao Paulo knap als tweede.

Dat was voor de Spanjaard echter niet genoeg om voor een stunt te zorgen; hij moet genoegen nemen met de tweede plaats in het eindklassement.

De winst op Interlagos ging naar de Engelsman Jenson Button, rijdend voor McLaren. Lange tijd was hij in een spannende strijd verwikkeld met Nico Hülkenberg van Force India en teamgenoot Lewis Hamilton, maar een crash tussen de laatste twee bracht Button de zege.

Het was de 27e keer dat de titelstrijd pas tijdens de laatste race werd beslist.

Regenbanden

De start in Sao Paulo was allesbehalve saai. Vettel werd van achteren aangetikt door Williams-rijder Bruno Senna en viel terug naar de twintigste plek. Alonso startte daarentegen erg sterk en klom naar plek drie. In de rondes die volgenden en waarin veel coureurs wegens het wisselvallige weer in Sao Paulo wisselden naar regenbanden en weer terug, liet Vettel echter zien waarom hij de wereldkampioen is.

Een inhaalrace bracht de coureur van Red Bull in korte tijd al weer naar de vijfde plek. Hiermee hijgde hij in de nek van Alonso, die was teruggevallen van plek drie naar plek vier. In het verloop van de race moest Vettel echter weer een aantal plaatsen toegeven, waardoor het lang spannend bleef.

Dit kwam met name door de crash tussen Hülkenberg en Hamilton. De Duitser verloor hierdoor een aantal plaatsen en de Engelsman moest met schade aan zijn auto de race verlaten. Alonso schoof, met hulp van zijn teamgenoot Felipe Massa, naar plek twee en even leek een wereldtitel in de maak.

Zesde

Vettel bleef echter in het vervolg van de race bij de les. De Duitser klom naar plek zes en stelde zijn eerste plaats in het eindklassement veilig.

Mercedes-coureur Michael Schumacher, die de allerlaatste Grand Prix in zijn carrière reed, moest uiteindelijk genoegen nemen met een zevende plaats in Brazilië.

Vettel stortte het fundament voor zijn derde titel niet bepaald in de beginfase van het seizoen. Eind juli, bij het ingaan van het ‘zomerreces’, keek hij tegen een achterstand van 42 punten aan op Alonso.

Door een sterke campagne in Azië (Vettel won in Singapore, Japan, Zuid-Korea en India) nam de Duitser de macht over om die niet meer af te staan. Met zijn 25 jaar en 145 dagen is hij verreweg de jongste drievoudige wereldkampioen aller tijden, een record dat tot zondag in handen was van Ayrton Senna.