HOOFDDORP – Feyenoord heeft zondag in Alkmaar een verdiende overwinning geboekt op AZ. Tonny Vilhena en Ruben Schaken schoten de Rotterdammers in de tweede helft naar de zege: 0-2.

Bij Feyenoord maakte verdediger Bruno Martins Indi zijn rentree in de basis, nadat hij vorige week in de thuiswedstrijd tegen Willem II nog aan de kant bleef. De achttienjarige flankspeler Jean-Paul Boëtius kreeg van trainer Ronald Koeman de voorkeur boven Wesley Verhoek.

In de eerste helft, waar de wind vrij spel had over het veld, dacht AZ-spits Jozy Altidore de Alkmaarders al na drie minuten op voorsprong te zetten. Het doelpunt van de Amerikaan werd echter afgekeurd, omdat hij op weg naar het doel de bal met zijn hand beroerde.

In het restant van de eerste helft waren de beste kansjes voor Feyenoord. Na een mooi passje van Graziano Pellè stuitte middenvelder Vilhena op keeper Alvaro Esteban.

Een minuut daarvoor moest de AZ-doelman ook al handelend optreden bij een schot van Boëtius, eveneens op aangeven van Pellè. Vlak voor rust was Vilhena nog een keer dicht bij een treffer, maar zijn van richting veranderde schuiver ging net naast. AZ stelde hier weinig tegenover.

Vilhena

In de tweede helft had Feyenoord duidelijk het overwicht. AZ kwam er slechts sporadisch uit en creëerde weinig. Pellè, oud-speler van AZ, kreeg vrije doortocht door de verdediging van de Alkmaarders, maar zijn inzet eindigde naast het doel van Esteban. Niet veel later was er een vrije schietkans voor Ruben Schaken, maar hij raakte de bal volledig verkeerd.

In de 66e minuut kwam Feyenoord eindelijk op voorsprong. Uit de kluts kwam de bal voor de voeten van Vilhena, die de bal via de handen van Esteban in het doel schoot. Vervolgens was AZ niet bij machte om de gelijkmaker te forceren.

Rood

In de slotfase kreeg verdediger Dirk Marcellis nog een rode kaart na een overtreding op Boëtius. Een paar minuten voor tijd stelde Schaken de zege veilig voor Feyenoord. Met een schot vanaf de rand van het strafschopgebied verschalkte hij Esteban voor de tweede keer.

Door de zege handhaaft Feyenoord zich op de vijfde plaats in de eredivisie en heeft het net als Ajax, dat vierde staat, 27 punten. AZ blijft voortploeteren en staat met veertien punten op een twaalfde plaats.