HOOFDDORP - Claudia Pechstein heeft zondagmiddag verrassend de 3000 meter gewonnen. In het Russische Kolomna bleef ze bij de Essent ISU World Cup de grote favoriete Martina Sablikova net voor.

Pechstein (40) klokte al vroeg in het programma een tijd van 4.02,31. De Tsjechische Sablikova deed er vijftienhonderdste langer over en moest genoegen nemen met het zilver.

Ook Marije Joling zorgde voor een verrassing door voor het eerst in haar carrière het podium te bereiken op een individuele afstand. Met een tijd van 4.03,90 eindigde zij als derde, voor de Duitse Stephanie Beckert (4.04,19). Diane Valkenburg werd vijfde (4.04,21).

Persoonlijke records

De Nederlandse dames lieten zich van hun beste kant zien. Joling, Linda de Vries en juniore Antoinette de Jong verbeterden alle drie hun persoonlijke record.

De Vries beet het spits af tegen Annouk van der Weijden. De schaatsster van TVM beleeft een sterke seizoensstart en zette die lijn voort in Kolomna met een persoonlijk record in een tijd van 4.05,97, goed voor de zesde plaats. Van der Weijden stelde teleur met 4.11,40 (vijftiende).

Joling deed het nog beter. In haar rit tegen Jong Oranje-rijdster De Jong kwam ze dicht in de buurt van de leidende tijd van Pechstein. Hoewel ze net tekort kwam om de Duitse voor te blijven haalde ze bijna vijf seconden van haar beste tijd af.

De Jong rijgt de persoonlijke records dit seizoen aan elkaar. Bij de NK afstanden klokte ze op alle vijf de afstanden haar beste tijd ooit. In Kolomna scherpte ze de 4.09,07 van begin november aan naar 4.07,02, goed voor de negende plaats.