KERKRADE - Ajax heeft zondagmiddag door twee doelpunten in de slotfase drie punten aan het duel met Roda JC overgehouden. De Denen Christian Eriksen en Lasse Schöne bezorgden de ploeg van Frank de Boer de zege.

Roda-doelman Mateusz Prus leek uit te groeien tot de held bij de thuisploeg, maar moest in de laatste tien minuten twee doelpunten toestaan.

De Boer gaf de 21-jarige Danny Hoesen een kans als centrumspits. De Limburger, in de aanloop van het huidige seizoen overgekomen van het Engelse Fulham, scoorde de afgelopen weken als invaller tegen VVV-Venlo en Borussia Dortmund.

Het had er in de openingsfase veel van weg dat de tactiek van Ajax goed ging uitpakken. Hoesen was voortdurend aanspeelbaar en liet de aanvallende middenvelders Eriksen en Siem de Jong gevaarlijk in het strafschopgebied verschijnen.

Viktor Fischer was na vijf minuten met een kopbal dichtbij de openingstreffer. Eriksen schoot even later rakelings over en ook De Jong was dichtbij de 1-0.

Roda kwam verrassend toch op voorsprong. Na een kwartier verspeelde Daley Blind de bal op een gevaarlijke plek aan Guus Hupperts en die verschalkte doelman Kenneth Vermeer met een knappe schuiver.

De thuisclub verzamelde zich na de openingstreffer nog nadrukkelijker rond het eigen strafschop en gokte volledig op die ene succesvolle counter die door Krisztian Németh bijna verzilverd werd.

Prus

Roda JC kon niet voorkomen dat Ajax een aantal uitstekende doelkansen kreeg. De Jong schoot alleen voor doelman Mateusz Prus over. De aanvoerder was na rust met het hoofd dichtbij de gelijkmaker. Hoesen kon de vervanger van de geschorste keeper Filip Kurto ook niet van dichtbij passeren. Prus leek op weg naar de eretitel ''man van de wedstrijd'', toen hij wederom De Jong en Eriksen van scoren afhield.

Ajax werd pas in de slotfase beloond voor het aanvallende spel. Eriksen scoorde na een mooie combinatie met landgenoot Viktor Fischer. Schöne bezorgde Ajax de derde competitiezege op rij door vlak voor tijd van dichtbij de bal achter Prus te schieten.

Het was voor het eerst sinds 26 maart 2000 dat twee Denen scoorden voor Ajax. Toen waren het Brian Laudrup en Jesper Grönkjaer, tegen NEC (5-2).