HOOFDDORP - Koen Verweij heeft zondagmiddag de 1500 meter bij de Essent ISU World Cup in het Russische Kolomna op zijn naam geschreven. Hij bleef de Belg Bart Swings in een tijd van 1.45,56 net voor.

Swings, sinds kort getraind door Bart Veldkamp, eindigde verrassend op de tweede plaats in een tijd van 1.45,77. De Amerikaan Brian Hansen pakte het brons in een tijd van 1.45,91.

Maurice Vriend, die vorige week in Heerenveen debuteerde op de schaatsmijl met de winst, wist die stunt niet te herhalen in Rusland. Hij eindigde als zesde door in een onderling duel net te verliezen van de Noor Havard Bokko.

Kjeld Nuis stelde teleur met de achtste plaats op bijna een seconde achterstand van winnaar Verweij. Ook de Amerikaan Shani Davis, die in Heerenveen niet aan de start verscheen vanwege een liesblessure, kende een zwak optreden. Hij werd slechts tiende.

Renz Rotteveel moest het doen met de zestiende plaats. Rhian Ket eindigde in de B-groep als achtste.

Vriend behoudt de leiding in de strijd om de wereldbeker met 145 punten. Bokko, die tweede werd in Heerenveen, volgt op vijftien punten. Door zijn overwinning stijgt Verweij naar de derde plaats in het klassement met 128 punten.