Wat hier staat, is waar: afgelopen week maakte een collegebasketballer in de Verenigde Staten 138 punten in een wedstrijd. De jonge vent heet Jack Taylor en LeBron James heeft de tape opgevraagd van de wedstrijd die Taylor speelde. 

Door Mart Smeets

Ook Kobe Bryant wenst graag te zien hoe deze compleet onbekende speler aan dat idiote aantal kwam.

Eerst de feiten: Taylor speelt voor Grinnell College en hij maakte zijn 138 punten in de wedstrijd tegen Faith Baptist Bible. Beide (zeer kleine) opleidingsinstituten zijn zogeheten Division III scholen.

Grinnell is een plaatsje in de staat Iowa. Er wonen bijna tienduizend mensen en het plaatselijke college is een privéschool, toegankelijk voor jongens en meisjes. Als je de school googlet, zie je afbeeldingen van veelal blanke, gezond ogende sportmensen in een bijna lieflijke omgeving. Het is het Amerika dat wij bijna niet kennen: afgelegen, rustig, vreedzaam, religieus en toch ook hangt de basket daar op even meer dan drie meter hoogte.

De tegenpartij was een zo mogelijk nog kleinere school, eentje die gelieerd is aan de Baptistenkerk en waar bijbel- en muziekonderwijs belangrijk is. Je vindt de piepkleine school in het plaatsje Ankeny, een voorstadje van Des Moines. Faith Baptist Bible heeft dit seizoen nog geen wedstrijd gewonnen.

Bizarre score

De namen van de twee scholen zijn nu aan elkaar gekoppeld via die ene, inmiddels beroemde basketbalwedstrijd die als eindstand 179-104 kende; op zich al een bizarre score, maar het was dus tevens de wedstrijd van die Jack Taylor.

In de ochtend voorafgaande aan de wedstrijd had hij nog meegedaan aan bijbelzang, iets dat hij niet vaak deed. Hij was 'gewoon' naar de wedstrijd gegaan en had 'gewoon' gespeeld. Dat wil zeggen dat hij 108 maal de bal richting basket had gegooid en dat 52 van die pogingen raak vielen. Dat is al zeer opmerkelijk. Het betekent dat Taylor driemaal per minuut schoot.

Bijkomende factor: de spelers van Grinnell pakten de bal van hun niet erg bedreven tegenstanders maar liefst 49 keer af. Voldoende balbezit dus en daar maakte die Taylor gebruik van. Hij liet de bal van alle kanten van het veld in de richting van de basket vliegen en had ook geen moeite met zijn driepunters.

Hij schoot er 71 en daarvan vielen er 27 goed. Ook opmerkelijk: Taylor schoot dus 108 maal en al zijn teamgenoten samen kwamen tot 28 schotpogingen. Toch waren die andere jongens blij met de prestatie van Taylor.

Wereldwonder

In de Amerikaanse basketbalwereld is een aantal hoge scores neergezet. Zo weet bijna iedereen in de States van NBA-speler Wilt Chamberlain die honderd punten in een wedstrijd maakte en in het moderne basketbal staan de 81 punten van Kobe Bryant vers in het geheugen.

Ergens in een ver verleden was er een blanke schutter, ene Bevo Francis van Rio Grande College, die voor 113 punten tekende. Hij deed dat in 1954. Mensen die bij die wedstrijd aanwezig waren, spraken van een wereldwonder.

Terug naar deze memorabele wedstrijd. Taylor dacht, toen hij en zijn ploeggenoten in de rust in de kleedkamer zaten, dat hij zo ongeveer dertig punten achter zijn naam had staan. Zijn coach maakte hem duidelijk dat het er al 58 waren en moedigde de jongeman aan door te gaan met schieten.

En zulks gebeurde. Taylor werd voor vier minuten naar de kant gehaald en speelde dus 36 minuten. Na afloop werd hij platgebeld door redacties van televisieprogramma's vanuit heel Amerika. ESPN haalde hem (via de telefoon) rechtstreeks in Sports Center. Taylor zei dat hij redelijk moe was en ging slapen. Hij was zich er, zo kon je aan zijn stem horen, nauwelijks van bewust wat hij die avond gedaan had.

Solist

Een dag later begon ook de vuilspuiterij via het riool. Dat Taylor een afschuwelijke solist was die asociaal te werk was gegaan. Basketbal was immers een sociale bezigheid en het paste niet de bal zo vaak en veel op te eisen. So be it…

Wat wel onopgemerkt bleef was het feit dat de topscorer van de tegenpartij, David Larson van Faith Baptist, tot zeventig punten kwam. Hij schoot 34 op 44, hetgeen een zeldzaam mooie prestatie is. Niemand had het over Larson.

Aan deze wedstrijd blijft de naam van Jack Taylor verbonden. 138 punten. 108 maal geschoten. Pijn in zijn arm. Voor even wereldnieuws.

(Voor diegenen die tijd hebben: als je deze wedstrijd, deze speler en deze scholen gaat opzoeken op Google kom je in een prachtige, onbekende wereld terecht. Het is de moeite waard!)